Sport

Sörenstam tar farväl av Solheim Cup

Annika Sörenstam ska leda Europa till revansch i Solheim Cup. Sedan är det slut. – Det här är mitt farväl till tävlingen, säger Annika Sörenstam till TT.

Annika Sörenstam slår ett slag för att man måste satsa på unga talanger. Varför inte en tävlingen på USA-touren i Sverige, säger hon.Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
Annika Sörenstam är rutinerad i Solheim Cup-sammanhang. Hon har spelat åtta gånger, varit vicekapten tre. Och till slut accepterade hon rollen att leda Europas lag när tävlingen avgörs i Des Moines, USA, i augusti 2017. Europa ska ta revansch på genomklappningen för två år sedan.
– De har frågat mig varje år sedan 2009, men jag har svarat att jag inte har tid på grund av familjen.
Men till slut var det dags. Och nu formerar hon sitt team. Sist in som tredje vicekapten blir Maria McBride. Svenskan, som hette Hjorth som ogift, var assisterande även 2015.
– Det är en stor ära, jag svarade ja direkt. Jag och Annika var båda vicekaptener förra Solheim Cup och funkade bra tillsammans. Vi tänker lika, säger McBride via Skype från USA.
Hon lade av att spela i höstas och känner flera av de yngre spelarna väl.
Sedan tidigare har Annika Sörenstam utsett Marta Figueras-Dotti, Spanien, och Catriona Matthew, Skottland, till vicekaptener. Årets Solheim Cup avgörs i Des Moines, Iowa, USA den 14-20 augusti.
– Jag tycker att vi har en bra mix av vicekaptener. Jag känner Maria, hon bor också i Orlando och vi kan träffas och prata ihop oss, säger Sörenstam.
Solheim Cup har länge varit en svensk affär. 2000 bestod halva laget av svenska spelare. I år är bara Anna Nordqvist kvalificerad.
– Vi tittar på flera svenskor. Madelene Sagström, Pernilla Lindberg och Caroline Hedwall till exempel. Men ingen ska tro att de har någon fördel för att det är en svensk kapten, säger Sörenstam.
– Jag tar ut de spelare jag tror kan prestera bäst, oavsett nationalitet. Jag har sagt till dem att de får spela sig in i laget och inte gå och vänta på ett wildcard från mig.
Tillväxten i svensk damgolf oroar Sörenstam.
– Det är inte på samma sätt som det har varit. Det går i vågor, säger hon.
Men närmast står nu att coacha Europas lag. Mycket att uppgiften handlar om att skapa rätt stämning och att matcha spelarna rätt.
– Amerikanskorna brukar vara oerhört taggade i singlarna sista dagen, så vi behöver rycka till oss en ledning under de två första dagarna, menar kapten Sörenstam.
Inspiration hämtar hon från tidigare års Solheim cup, i med och motgång,
– Mitt främsta minne är Solheim Cup på Barsebäck 2003. Känslan vi hade, den otroliga publiken, golfspel på toppen av sin förmåga. Det var nog mitt bästa golfår personligen och få toppa det en vinst var helt otroligt, säger hon.
Det är en känsla hon skulle vilja uppleva igen. Innan hon ger stafettpinnen till nästa kapten och tackar för sig.
Fakta

Solheim Cup senaste åren

2015: Baden-Württemberg, Tyskland. Vinnare: USA

2013: Parker, Colorado, USA. Vinnare: Europa

2011: Meath, Irland. Vinnare: Europa

2009: Sugar Grove, Illinois, USA. Vinnare: USA

2007: Halmstad, Sverige. Vinnare: USA

Fakta

Tidigare svenska kaptener

1998: Pia Nilsson

2003: Catrin Nilsmark

2005: Catrin Nilsmark

2007: Helen Alfredsson

2009: Assisterande Liselott Neumann

2011: Assisterande Annika Sörenstam

2013: Liselott Neumann, assisterande Annika Sörenstam

2013: Assisterande Carin Koch

2015: Carin Koch, assisterande Annika Sörenstam, Sophie Gustafson och Maria McBride (Hjort)

Gå till toppen