Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tonåringarnas egen film dömer 17-åring för våldtäkt

Den unga kvinnan filmades som bevis för att hon ville ha sex. Istället har filmen lett till att en 17-åring döms för grov våldtäkt i Arlöv.

Händelsen som nu avgjorts av Malmö tingsrätt inträffade den 13 januari i grönområdet mellan Rapsvägen och E22:an i Arlöv.
Den unga kvinnan hade lärt känna en 17-årig pojke via sociala medier. Hon menar att de bara var vänner – i själva verket hade hon pojkvän. Men enligt 17-åringen var de ett par.
Den aktuella dagen tog 17-åringen kontakt med kvinnan och ville ses – möte bestämdes utanför Burlöv center. Väl på plats anslöt 17-åringens vän, en 14-åring som kvinnan tidigare haft en relation med.
De tre gick mot grönområdet vid motorvägen. Väl där ska killarna i minusgrader ha turats om att kyssa kvinnan, och sedan ha förmått henne till olika former av sex. Enligt kvinnan ska de ha varit hotfulla och utnyttjat sitt fysiska övertag – samtidigt som hon sade "nej", "stopp" och "sluta".
Efteråt filmade och fotade männen när de återigen kysste kvinnan. 14-åringen har i förhör berättat att de filmade för säkerhets skull om kvinnan skulle anmäla dem för våldtäkt.
Men filmen har nu tvärtom blivit ett av de starkaste bevisen för att det rört sig om ett grovt sexbrott.
Innan kvinnan lämnade platsen sade 17-åringen att han skulle döda henne om hon pussade eller hade sex med någon annan.
På väg därifrån ringde kvinnan sin pojkvän och sade att hon blivit våldtagen av två personer. Hon berättade även vad som hänt för sin mamma när hon kommit hem. Tillsammans larmade de polisen.
17-åringen påstår att han har haft frivilligt sex med kvinnan – men att hans 14-årige vän var inte varit närvarande.
Men filmen och fotona som polisen säkrat från hans vita Samsung var geotaggade och tidsstämplade, vilket stärker kvinnans version och binder både 17-åringen och hans vän till platsen, enligt tingsrätten.
Domstolens bedömning av filmklippet är att det framförallt är 17-åringen som styr händelseförloppet, att pojkarna har ett klart övertag, är bryska – medan kvinnan försöker skyla sitt ansikte.
Sammantaget anses det bevisat att kvinnan inte deltagit frivilligt i sexet. Likaså straffas 17-åringen för olaga hot.
17-åringens straff blir tio månaders sluten ungdomsvård och därefter tio års utvisning. Chefsrådmannen Monica Felding reserverade sig mot utvisning, på grund av säkerhetsläget i Afghanistan och pojkens psykiska besvär – 17-åringen ska ha gjort tre självmordsförsök under sin tid i Sverige, enligt socialtjänstens yttrande.
Men de tre nämndemännen röstade för utvisning.
14-åringen kan inte dömas på grund av sin ålder men har blivit föremål för åtgärder inom socialtjänsten.
Gå till toppen