Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tufft sommarjobb för Macron

Det franska valåret är avklarat och president Emmanuel Macron har fått sin stora majoritet. Men något sommarlov blir det inte. Nu väntar ett tufft arbete för att genomföra vad som utlovats – utan att väcka alltför stora protester.

Frankrikes president Emmanuel Macron avlägger sin röst i valet.Bild: Christophe Archambault/AP/TT
– Varken möjligt eller önskvärt, sade Emmanuel Macron själv i februari i år om möjligheterna för näste president att få en egen majoritet i parlamentet.
Vid det tillfället var den förre ekonomiministern fortfarande bara en outsider med överraskande höga opinionssiffror inför presidentvalet. Nu sitter 39-åringen från Amiens där som president med stöd av 60 procent av ledamöterna i nationalförsamlingen.
Frågan är om han nu också klarar av att leverera.
Macron har redan sedan tidigare lovat att så snabbt som möjligt försöka genomföra sina utlovade reformer på arbetsmarknaden. Det handlar bland annat om att göra det lättare för företag att avskeda folk och hur förhandlingar mellan arbetsgivare och anställda ska gå till.
Att rent tekniskt driva igenom förändringarna blir knappast svårt med tanke på Macrons majoritet. Ändå lär han knappast vilja se ett upprepande av de utdragna protester och strejker som skakade landet i fjol när den dåvarande socialistregeringen också försökte reformera arbetsmarknadens villkor.
I stället har redan en dialog inletts med fackförbunden. Enligt tidningen Le Figaro är 48 möten inplanerade på arbetsmarknadsdepartementet under den närmaste månaden.
Ekonomiska analytiker har gott hopp om resultatet.
– Efter de reformer som vi förväntar oss att Macron inför, så kan Frankrike komma att bli den starkaste av alla de stora ekonomierna i Europa under nästa årtionde, säger Holger Schmieding, chefsekonom på tyska banken Berenberg, enligt Reuters.
Utöver arbetsmarknaden har Macron också utlovat renare politiker – ingen ska kunna anställa sin hustru som "assistent" på samma sätt som Republikanernas presidentkandidat François Fillon gjorde. Därtill ska arbetslöshetsersättningen breddas, fler ska utbildas inom "moderna" yrken och skolklasserna ska minskas i storlek.
Samtidigt måste Macron också komma ihåg att hans stöd trots allt bygger på ett rekordlågt valdeltagande.
"Aldrig förr har en så stark majoritet skapats av så få väljare", noterar högertidningen Le Figaro på måndagen.

Fakta: Parlamentsvalet i Frankrike

Så här ser mandatfördelningen ut i det franska parlamentets underhus – nationalförsamlingen – efter årets val:
Partiblockpartimandat
Mittenblocket350
Republiken på väg (LREM)308
Demokratiska rörelsen (Mo Dem)42
Högern137
Republikanerna (LR)113
Unionen av demokrater och oberoende (UDI)18
övrig höger6
Socialistblocket45
Socialistpartiet (PS)29
Radikala vänsterpartiet3
De gröna1
övrig vänster12
Vänsterblocket27
Okuvade Frankrike (FI)17
Kommunistpartiet10
Extremhögern10
Nationella fronten (FN)8
Framåt Frankrike1
övrig extremhöger1
Övriga8
regionala partier5
övriga3
Källa: Franska inrikesdepartementet.
Gå till toppen