Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vårdcentral missade buktumör

Trots att patienten upprepade gånger sökte vård för sina magsmärtor upptäcktes inte tumören i bukspottskörteln förrän cancern var spridd. Nu anmäls händelsen enligt Lex Maria och Region Skåne konstaterar flera brister i hanteringen.

Patienten i 70-årsåldern sökte vård hos en vårdcentral i Lund flera gånger i slutet av 2015 och början av 2016. Patienten sökte också vård på akutmottagningen och via 1177. Hen klagade på magsmärtor och diarré och hade gått ner 11 kilo på två månader.
Ändå ställdes inte diagnosen cancer i bukspottskörteln förrän i april 2016 då patienten blev undersökt på en annan vårdenhet. Då hade cancern spritt sig och patienten avled i början av juni samma år.
I Lex Maria-anmälan uppger vårdcentralen att flera brister har skett. De inblandade enheterna har trott att någon annan ska hålla i utredningen men ansvaret låg hos vårdcentralen. Vårdcentralen kommer att vidta omedelbara åtgärder som inkluderar ett systematiskt utvecklingsarbete för att stärka patientsäkerheten.
Även om patientens diagnos hade upptäckts tidigare är det inte säkert att cancern hade gått att behandla.
Gå till toppen