Dygnet runt

Malmö blir värd för internationellt gastronomievenemang: ”Den absoluta gräddan samlas”

Hundratals av gastronomivärldens främsta kvinnor ska samlas i Malmö – nästa år står staden nämligen värd för det internationella matforumet Parabere.

”Alla är välkomna men det här är ett evenemang av kvinnor – för kvinnor”, säger Titti Qvarnström.Bild: Emmalisa Pauly
– Det är jättestort, det är den absoluta gräddan inom gastronomi som samlas – alla de bästa kvinnorna i branschen, säger Titti Qvarnström, ägare till Michelinkrogen Bloom in the park, som varit aktiv i forumet flera år.
Forumet startades som en reaktion på mansdominansen i krogvärlden och har som mål att lyfta kvinnliga krögare, kockar, matproducenter, matskribenter och matbloggares röster.
– Jag tycker det är ett fantastiskt initiativ och ett väldigt användbart verktyg för att förbättra gastronomin men också för att stärka vikten av kvinnligt nätverkande – speciellt inom den här mansdominerade branschen.
Nu står det klart att Parabere forum kommer till Malmö den 4-5 mars nästa år. Temat är Edible cities och evenemanget beräknas locka omkring 400 toppkockar, opinionsledare, forskare, matproducenter och mataktivister till Skåne.
– Malmö är verkligen en blommande matstad, det händer mycket nu. Detta blir juvelen i kronan. Vi hade ju Årets kock här förra året som är en väldigt mansdominerad organisation och tävling – så vi hoppades att få hit Parabere redan förra året, säger Titti Qvarnström.
Bild från Parabere forum 2015.Bild: Manuel Díaz de Rada
Bland annat Bilbao och Barcelona har tidigare stått värd för Parabere forum. För grundaren Maria Canabal var det ett naturligt steg att utse Malmö till värd för nästa års forum.
– Skåne är en medveten mat- och dryckesregion på många plan, både kreativt och hållbart. Den långa kusten och närheten till naturen och grödorna gör Malmö till den perfekta mötesplatsen för aktörer, från småskaliga producenter till internationellt prisbelönta restauranger, som vill utveckla sin konkurrenskraft, säger hon i ett pressmeddelande.
Exakt vilka som kommer delta är inte offentliggjort men framstående yrkesverksamma personer från från Australien, Brasilien, Danmark, Finland, Frankrike, Italien, Mexiko, Norge, Spanien, Sverige, Storbritannien och USA finns på listan.
– Den energin och den synergin som finns i det här nätverket – tänk vad det kan sätta igång i Malmö, säger Titti Qvarnström.
Vad tror du det kan innebära för Malmö?
– Jag hoppas att vi kan göra en del sidoaktiviteter under forumet. Kanske göra samarbeten med kockskolorna, biblioteken och olika lokala entreprenörer när vi ändå har all den här fantastiska kompetensen här.
Jämställdheten har kommit långt på många plan i Sverige, men gastronomivärlden är inte ett av dem, menar Titti Qvarström.
– Där har vi samma siffror som i resten av Europa. I krogköken är det bara 19 procent kvinnor. Och när man räknar Michelinkrogar som innehas av en kvinna så är det bara 5-7 procent. Där är Sverige ganska bra, nu är vi två kvinnor – men innan var det bara jag.
Parabere forum kan bidra till att förändra branschen, hoppas Titti Qvarnström.
– En av de vanligaste ursäkterna är att ”det finns inga kvinnor som har den här kompetensen”. Men kolla bara på det här evenemanget, den här tallistan – det där är bara skitsnack.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Gå till toppen