Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Miljöpartiet överkört i omröstning om valkretsar till nästa års regionval

Fram till i söndags var alla partier i Region Skåne överens om att ändra valkretsarna i nästa års regionval till fyra. Men plötsligt ändrade sig Socialdemokraterna och Moderaterna. Nu blir det sex valkretsar även i nästa val.

Miljöpartiet styr regionen i minoritet tillsammans med Socialdemokraterna. Partierna var överens om att lägga fram ett förslag om att ändra valkretsindelningen i Skåne i nästa års regionval till fyra, precis som i riksdagsvalet.
I söndags eftermiddag fick Miljöpartiets företrädare Anders Åkesson veta att Socialdemokraterna hade ändrat sig. De andra gruppledarna fick informationen på måndagen. På tisdagskvällen gick förslaget igenom i regionfullmäktige.
Anders Åkesson är besviken.
– Vi är djupt oeniga om det här. Det visar på ett stort mått okunnighet, säger han.
Regionrådet Anders Åkesson (MP).Bild: Sandra Henningsson
Miljöpartiet förespråkade till en början en enda valkrets i Skåne, så att bara en lista skulle behövas i regionvalet. Men i överläggningarna med de andra partierna gick MP med på fyra valkretsar. Moderaterna ville ha sex, men gick med på fyra.
Att M och S nu gör gemensam sak upprör Anders Åkesson.
– Det är väldigt märkligt när två stora partier gör så. Det är inte sakfrågan som jag vänder mig emot, utan hanteringen, säger han.
Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) förklarar det snabba fotbytet med att Socialdemokraterna har tagit intryck av remisskritik från flera skånska kommuner.
– Över hälften av kommunerna var emot förslaget och då är det inte rimligt att göra en så snabb förändring.
Regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S).Bild: Sandra Henningsson
Inför valet 2022 kan Socialdemokraterna tänka sig att ändra valkretsarna.
– Poängen med att ändra till fyra var ju att få samma kretsar som i riksdagsvalet, men många tycker att de är dåliga eftersom de följer de gamla länen. Det är bättre att vi gör en samlad översyn, säger Henrik Fritzon.
De övriga partierna är starkt kritiska.
– Det är ett anmärkningsvärt agerande från de partier som valt att svika överenskommelsen. Det får det att se ut som om man skakat hand med ena handen, men korsat fingrarna bakom ryggen med den andra. Det är oacceptabelt, säger Birte Sandberg (C), gruppledare.
- När kommer nästa svek? Här hävdar vissa partier, framförallt Socialdemokraterna, att man vill ha blocköverskridande överenskommelser, men visar nu att de inte är att lita på, säger Birte Sandberg.
Fakta

Valkretsar i valet till regionfullmäktige i Skåne

De åtta partierna i regionfullmäktige kom efter överläggningar under våren fram till att Region Skåne ska vara indelat i fyra valkretsar. Av de 149 mandaten är 134 fasta mandat, som fördelas mellan valkretsarna. Fördelningen utgår från hur många som har rätt att rösta i valkretsen. Valkretsarna skulle vara samma som gäller för riksdagsvalkretsarna. På tisdagens regionstyrelsemöte beslöt Socialdemokraterna tillsammans med Moderaterna att ingen ändring görs och att antalet valkretsar blir sex även i valet 2018. Senare på kvällen röstade även regionfullmäktige för det nya förslaget.

Gå till toppen