Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Två nya straff för unga kan införas

Regeringens utredare föreslår att två nya straff för unga ska införas – ungdomstillsyn och ungdomsövervakning. – Det finns stort behov av effektiva åtgärder mot unga som börjat begå brott, säger justitieminister Morgan Johansson (S).

Justitieminister Morgan Johansson (S) tog emot utredningen om nya påföljder för unga lagöverträdare av utredaren, hovrättsrådet Karin Sandahl.Bild: Vilhelm Stokstad / TT
– Det är viktigt att bryta den utvecklingen så tidigt som möjligt, fortsätter Johansson.
Regeringen vill se nya former av straff för unga brottslingar och har tillsatt en utredning som nu presenterar sina förslag.
Två nya typer av straff föreslås för dem som begår brott när de är mellan 15 och 17 år gamla: ungdomstillsyn och ungdomsövervakning.
– Jag kan se att de här förslagen praktiskt kommer att göra stor nytta, säger utredaren, hovrättsråd Karin Sandahl.
Utredningen bedömer att omkring 700 personer kan omfattas av ungdomstillsyn och cirka 250 personer av ungdomsövervakning.
Ungdomstillsyn innebär att den dömde måste hålla kontakt med en stödperson och dessutom delta i särskild verksamhet likt dagens ungdomstjänst. Det ska kunna utdömas i mellan en och sex månader. Tanken är att samtalen med kontaktpersonen och den särskilda verksamheten ska uppgå till fem timmar i veckan.
Ungdomsövervakning är mer ingripande och kan innehålla tydliga begränsningar av rörelsefriheten, som förbud att lämna bostaden på helgkvällar eller vistas på vissa platser. Inskränkningarna ska kunna kontrolleras med elektroniska hjälpmedel. Utredningen föreslår att det straffet ska utdömas i mellan sex månader och ett år.
Båda straffen ska kunna utdömas utan samtycke av den dömde eller dennes vårdnadshavare och strafftiden ska fastslås av domstolen precis som vid andra straff.
Justitieminister Morgan Johansson (S) välkomnar förslagen och har inga större invändningar, men vill att de ska kunna införas snabbare än utredarens förslag, som är den 1 juli 2019. Det glädjer justitieutskottets ordförande Tomas Tobé (M).
– Jag välkomnar det, och från riksdagens sida är vi beredda att snabbt behandla detta. Det är en mycket allvarlig situation vi har i Sverige med stora problem med kriminalitet kopplat till ungdomar, säger han.
I dag döms unga som begår brott innan de fyllt 18 år normalt till böter eller någon av de särskilda ungdomspåföljder som finns. De är ungdomsvård, ungdomstjänst eller sluten ungdomsvård.
Frågan om så kallade jourdomstolar som snabbt ska kunna döma ut påföljder för vissa brott utreds. Ett betänkande väntas i slutet av sommaren. Statsminister Stefan Löfven (S) sade i våras att han även vill se över straffrabatten för unga brottslingar mellan 18 och 21 år. Det välkomnades av de borgerliga partierna och SD som redan driver sådana förslag.
Fakta

Utredningens förslag

Två nya påföljder för unga lagöverträdare.

• Ungdomstillsyn

Innebär att den unga ska hålla kontakt med och regelbundet träffa en särskilt utsedd stödperson och delta i särskild anordnad verksamhet. Verksamheten ska omfatta fem timmar i veckan. Kan dömas ut i minst en månad och högst sex månader. Socialnämnden i berörd kommun ansvarar.

• Ungdomsövervakning

Innebär tydliga inskränkningar i den ungas rörelsefrihet. Utgångspunkten är så kallad hemarrest, som kontrolleras elektroniskt. Regelbunden kontakt med koordinator.

Statens institutionsstyrelse (SiS) ansvarar.

Källa: Utredningen: Nya ungdomspåföljder

Gå till toppen