Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Utbrett företagsfusk för att överleva

En av fem företagare tror att det är nödvändigt att runda alla möjliga regler för att överleva. Och närmare hälften, fyra av tio, bedömer att risken för upptäckt är liten, visar en ny omfattande undersökning.

Utbrett fusk i byggbranschen enligt företagarna själva. Arkivbild.Bild: Bertil Ericson / TT
Arbetsmiljöverket har intervjuat 3 200 arbetsgivare inom en rad branscher, såväl offentliga som privata, runt om i landet.
Det är en ganska nedslående statistik, som myndigheten visar upp.
– Men man måste komma ihåg att det är deras egen uppfattning, säger Kicki Höök som leder arbetet mot osund konkurrens på Arbetsmiljöverket.
Hur det faktiskt ser ut är svårare att veta med bestämdhet. Det finns heller ingen liknande undersökning att falla tillbaka på, enligt Höök.
De regler som arbetsgivarna sägs behöva bryta mot för att klara sig, handlar om arbetsmiljön, arbetstider, skatter inklusive svarta löner och arbetstillstånd för utländsk arbetskraft. Värst är det i bygg- och transportbranschen, där svarar en av fyra att de har uppfattningen att de får svårt att överleva utan att fuska.
– Framför allt är det de små företagen som säger sig ha svårast att klara sig, säger Kicki Höök.
Sedan en tid samarbetar en rad myndigheter; Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Polisen, Migrationsverket och Arbetsmiljöverket, för att komma till rätta med det som verkar vara ett utbrett fuskande med regelverket. Tidigare har det varit en brist att insatserna inte varit samordnade över landet, enligt Kicki Höök.
– Men nu tycker jag att vi har kommit en bra bit på väg, säger hon.
Nyligen gjorde exempelvis flera myndigheter samordnade, oanmälda kontroller av byggarbetsplatser i flera städer. Det behövs fler kontroller, men även information och arbete med attityder för att komma till rätta med fusket, enligt Kicki Höök. Även arbetsmarknadens parter, branschorganisationer, kommun/landsting, beställare/inköpare med flera har ett ansvar, enligt henne.
Ingen ska kunna konkurrera med dålig arbetsmiljö, är målet.
Fakta

Undersökningen

Undersökningen, byggd på intervjuer och enkäter, genomfördes mellan november 2016 och april 2017.

3 200 arbetsgivare har svarat, varav 800 i varje undersökt bransch. Branscherna är bygg, transport, hotell och restaurang samt verksamheter inom lant- och skogsbruk.

Källa: Arbetsmiljöverket

Gå till toppen