Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Maria G Francke: Gammal följetong framtidens modell

Redan de gamla grekerna... nej, det stämmer inte, men åtminstone Charles Dickens skrev på sin tid romaner som först presenterades som följetonger. Denna modell tog Storytel fasta på när ljudbokstjänsten började förlägga originalromaner för något år sedan. Gammal modell blev något innovativt.
Nu ger de ut de romaner som lyssnats mest på i pappersformat, tre pocket lagom till semestersäsongen. Dessa är science fiction-thrillern "Svart stjärna" om ett förrymt flygplan mellan Los Angeles och Stockholm av Jesper och Joakim Ersgård, feelgoodromanen "Byvalla" om en kärlekslängtande frisör och mötet mellan stad och land av debutanten Karin Janson och undergångsskildringen "Virus" av Daniel Åberg.
Detta är en intressant baklängesproduktion, att först erbjuda en ljudbok och låta intresset avgöra vad som därefter trycks på papper. Då når man i slutänden dessutom läsare och inte enbart lyssnare – träffbilden är alltså bredare. Det som ursprungligen var en idé hämtad från 1800-talet har nu utvecklats till kanske inte framtidens utgivning, men i alla fall en variant som kan existera bland andra varianter.
Gå till toppen