Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

Musiken i Skam, del 1: Ikoniska scener

Det perfekta samspelet mellan ljud och bild i nio punkter.

Spontandans till Britney Spears i kollektivets kök i säsong 2, avsnitt 1. Snygg scen, men utanför listan.
Snart sänds det allra sista avsnittet av Skam och hur ska vi då gå vidare? Oftast tänker jag: jag vill inte gå vidare. Jag vill bara fortsätta titta, och fortsätta titta. Men det är ju en barnslig inställning. Och orealistisk. Jag vet att jag måste sluta lägga x procent av min arbetstid (obs sanktionerat) och xx procent av min fritid (alldeles för mycket men jag är vuxen och bestämmer själv) på serien inom kort.
Sån tur då, att Skam erbjuder en väg bort, som samtidigt innebär att jag får stanna kvar. It's magic.
För seriens soundtrack är så välgjort, och omfattande, att det är ett litet universum i sig. Det är en blandning av nytt och gammalt, men rätt lite av det är äldre än 1990-tal (undantagen är exempelvis Velvet Underground, Tears for Fears och 10 cc). Det är kreddig musik, och okreddig, och framför allt är den så noggrant uttänkt och snyggt inklippt att den är en välintegrerad del av vad som händer.
Här är några scener jag för alltid kommer att bära med mig.

Peaches: Dick in the air

Säsong 1, avsnitt 4.
Is it too much too ask
Dick in the air, let me see you put your
Put your dick in the air
Dick dick dick
Exakt här blir de ett gäng: Chris, Vilde, Eva, Noora och Sana. Från och med nu är det dom mot världen. De har fått en eftertraktad inbjudan till en fest med de coolaste tredjeklassarna, Penetratorsgänget. William kommer att vara där – den kjekkeste och kuleste av dem alla. Det skymmer, det är fredagkväll, tonårshormonerna rusar, de har alkohol och de är dressed to kill.

Kelis: Bossy

Säsong 1, avsnitt 7.
Cause I'm a boss
William har förolämpat, närmast förintat, Vilde inför hennes kompisar. Då tar förstaklassaren Noora ett steg framåt, spänner ögonen i honom och ger skolans coolaste kille den numera berömda utskällningen. Där och då väcks hans intresse för henne för så har uppenbarligen ingen vågat tala till honom förut. Och resten är historia...

Snoop Dogg: I wanna fuck you

Säsong 2, avsnitt 12.
I know you see me lookin' at you and you already know
I wanna fuck you, you already know
Noora och William har haft en rörig början på sitt förhållande men äntligen har det stabiliserats något och Noora, som tidigare hållit emot, är nu redo att gå hela vägen. Festen pågår på Williams takterrass och de betraktar varandra på avstånd. De sms:ar till varandra fram och tillbaka. När hon öppnar meddelandet där han frågar vad hon vill byter ljudspåret till en ny låt. Vi får aldrig se vad det är hon skickar tillbaka men ljudspåret berättar det för oss. Det är så mycket snyggare än vad som helst som hade kunnat sägas i ett sms.

Radiohead: Talk show host

Säsong 3, avsnitt 2
I want to
I want to be someone else or I'll explode
Isak har precis träffat Even och det han känner är starkt. Exakt hur starkt fattar man precis i scenen på skolgården där han och hans kompisar står och pratar med Vilde. Samtalet tonas ut när Even kommer gående och slänger en både trånande och skrämd blick från långt håll. Isak ser inget annat, han hör ingenting. Och så kommer Thom Yorkes såriga sångröst och understryker Isaks längtan. Blicken Magnus ger Isak när förtrollningen bryts är tydlig. Redan här fattar han att något håller på att hända.
Extra bonus: Talk show host är med i en liknande scen i Baz Luhrmanns film Romeo + Julia, och Baz Luhrmann är karaktären Evens favoritregissör.

Robyn: Call your girlfriend

Säsong 3, avsnitt 3.
Call your girlfriend
It's time you had the talk
Give your reasons
Say it's not her fault
But you just met somebody new
Nu finns det ingen tvekan längre. På neonfesten i kollektivet, på dansgolvet, blickarna Isak och Even ger varandra när de dansar med sina respektive flickvänner. Det är elektriskt, det är oåterkalleligt.

Gabrielle: 5 fine frøkner

Säsong 3, avsnitt 8.
Du får meg til å kjøre meg opp
Det e ingenting som kan kjøre meg ned
Du får alt til �� sprenge i kok
Det e ingen andre eg heller gjør det her med
Uppmärksamma läsare noterade det det stod "del 1" längst där uppe och det betyder att det blir en del två. Där har jag tänkt att skriva om norskspråkig musik i Skam men jag gör ett undantag och lyfter in en sådan här också. Jag bestämmer reglerna!
Detta var den första scenen i Skam jag blev helt knäckt över, kraften i den. Isak som är helt förlorad i sin förälskelse. Det är Even med, men han är också på väg in i en mani som kommer att kulminera lite senare. Gabrielles radioskval passar så bra in på båda grejerna och det är en helt vidunderlig vacker hångelscen. Jag skrev en hel text om bara den här scenen för ett tag sen, den går att läsa här.
En speciell sak just med den här scenen är att Isak och Even hör samma musik som vi gör (jämför med scenen i säsong 1 när Noora spelar Justin Bieber för att få Eva på gott humör, även där lyssnar de på samma som vi).

The Weeknd: High for this

Säsong 3, avsnitt 8.
You don't know
What's in store
But you know what you're here for
Close your eyes
Lay yourself beside me
Ohh
Hold in tight
For this ride
Isak och Even är på väg upp i hissen till sviten på Plaza. Kvällen kommer att sluta i katastrof men ännu är allt bara skört och nytt och underbart och de vet att det är nu de kommer att ligga med varandra för första gången. Ljudspåret med The Weeknd är både spöklikt och trösterikt. För senare, i refrängen: don't be scared/I'm right here.
Det är en explicit sexscen men det är också så ömt och vackert och samspelet mellan det vi ser och hör är helt och hållet perfekt.

The Weeknd: I feel it coming

Säsong 4, avsnitt 2.
You've been scared of love and what it did to you
You don't have to run, I know what you've been through
Just a simple touch and it can set you free
We don't have to rush when you're alone with me
The Weeknd är något av en hovleverantör till Skam – fyra låtar sammanlagt utspridda över säsongerna. Här är det som om Yousef skickar ett meddelande till Sana. Hon står ju och smygtittar förälskat när han dansar och som tittare är det inte svårt att tänka sig att det är Sana som Yousef tänker på här.

Madcon: Don't worry

Säsong 4, avsnitt 8
Oh, we can own the night
Don't worry 'bout a thing
Don't worry 'bout a thing
Don't worry 'bout a thing
I know we'll be alright
Don't worry 'bout a thing
Don't worry 'bout a thing
Don't worry 'bout a thing
Efter flera avsnitts ångest var det lite konstigt att alla kunde samlas på Evas födelsedagsfest och ha roligt tillsammans, men det var också skönt. Det förklarades inte helt och hållet hur det gick till, men vi får helt enkelt bara köpa det. Som flera andra gånger blir det bara allmänt kos och alla dansar med alla. Elias och Mahdi som slogs så intensivt utanför Syng på karaokekvällen dansbattlar nu istället och kramas.
Alt er love.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen