Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Priserna ökar på bostadsrätter i Lund

Priset på bostadsrätter i Lund ökar kraftigt. Under de senaste 12 månaderna har priset per kvadratmeter ökat med 22,62 procent.

Under perioden mars till maj 2016 kostade en bostadsrätt i Lund i genomsnitt 28 857 kronor per kvadratmeter. Under samma period 2017 var priset 35 384 kronor. Kvadratmeterpriset har alltså höjts med strax över 6 500 kronor på ett år.
Ulf Block är mäklare på mäklarföretaget Mohv. Han tror att ökningen beror på kombinationen av bostadsbrist och nya satsningar i regionen.
– Det byggs inte tillräckligt många bostäder för att möta efterfrågan. Låga räntor gör att boendekostnaden är låg även om priserna har höjts.
Han upplever att ESS och Max IV påverkar marknaden och att efterfrågan på små lägenheter är stor.
– En stor del av bostäderna som vi säljer är till studenter. Många vill flytta från Göteborg och Stockholm där priserna är högre och därför blir ettor och tvåor i Lund dyrare.
Ulf Block tror att priserna på Lunds bostadsrätter kommer att fortsätta öka.
– Efterfrågan är fortsatt större än utbudet, räntorna verkar förbli låga och arbetsmarknaden är bra i regionen. Men vi kan nog inte förvänta oss en ökning i samma takt.
Det genomsnittliga priset per kvadratmeter i Skåne är 25 430 kronor. Lunds bostadsrätter ligger alltså närmare 40 procent över genomsnittet i pris.
Ulf Block menar att prishöjningen märks på marknaden.
– Om man jämför med ett till två år sedan så är den största skillnaden att affärerna går snabbare med snabbare budgivningar. Många försöker köpa innan visning, säger han.
Priserna på bostadsrätter i Lund ökar och många vill köpa utan visning.Bild: Henrik Montgomery/TT
Gå till toppen