Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Handel i fokus vid EU-debut för Macron

Frihandel, javisst. Men naivitet, nej tack. Frankrikes nye president Emmanuel Macron fick omedelbart försvara sin syn på handel och protektionism när han toppmötesdebuterade i Bryssel. I höst kommer han till Göteborg.

Emmanuel Macron anländer till Bryssel under torsdagen.Bild: Julien Warnand
Frankrike har tryckt på för att EU:s stats- och regeringschefer under fredagens handelsdiskussion ska enas om att åtminstone utreda hur en förhandsgranskning av icke-europeiska övertaganden av strategiska industrier och företag skulle kunna gå till.
Det luktar protektionism, tycker kritikerna. Men president Macron vill inte hålla med.
– Min åsikt är klar: Jag är för frihandeln, som är väldigt viktig för tillväxten och vitaliteten i ekonomin. Men jag är inte naiv, sade presidenten på sin presskonferens efter torsdagens toppmöte i Bryssel.
– EU har fram till nyligen varit ett av de få områden i världen som inte skyddat sig mot handelsdumpning. Jag är absolut inte för någon form av protektionism, men jag är för ett rättvist skydd, sade Macron i Bryssel.
Presidenten har samtidigt lovat att komma till Göteborg i höst och delta i det sociala toppmöte som Sverige arrangerar tillsammans med EU i november, berättar statsminister Stefan Löfven (S).
Löfven räknar dessutom med att "i hygglig närtid" själv besöka Macron i Paris.
Fakta

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron är född i Amiens den 21 december 1977. Han grundade i april 2016 vänstermittenrörelsen En marche, men hade före årets presidentval aldrig tidigare kandiderat politiskt i något val. Ändå ingick han som ekonomisk rådgivare i administrationen hos president François Hollande 2012–2014 och satt som ekonomiminister i premiärminister Manuel Valls regering 2014–2016.

I årets presidentval fick Macron flest röster både i den första omgången – 24 procent – och i den andra, där han besegrade motkandidaten Marine Le Pen från Nationella fronten med 66 procent mot 34. Han tillträdde den 14 maj som Frankrike hittills yngste president.

I parlamentsvalet i juni fick sedan Macrons nya parti La république en marche egen majoritet med 308 egna mandat.

Gå till toppen