Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Handel i fokus vid EU-debut för Macron

Frihandel, javisst. Men naivitet, nej tack. Frankrikes nye president Emmanuel Macron fick omedelbart försvara sin syn på handel och protektionism när han toppmötesdebuterade i Bryssel. I höst kommer han till Göteborg.

Emmanuel Macron anländer till Bryssel under torsdagen.Bild: Julien Warnand
Frankrike har tryckt på för att EU:s stats- och regeringschefer under fredagens handelsdiskussion ska enas om att åtminstone utreda hur en förhandsgranskning av icke-europeiska övertaganden av strategiska industrier och företag skulle kunna gå till.
Det luktar protektionism, tycker kritikerna. Men president Macron vill inte hålla med.
– Min åsikt är klar: Jag är för frihandeln, som är väldigt viktig för tillväxten och vitaliteten i ekonomin. Men jag är inte naiv, sade presidenten på sin presskonferens efter torsdagens toppmöte i Bryssel.
– EU har fram till nyligen varit ett av de få områden i världen som inte skyddat sig mot handelsdumpning. Jag är absolut inte för någon form av protektionism, men jag är för ett rättvist skydd, sade Macron i Bryssel.
Presidenten har samtidigt lovat att komma till Göteborg i höst och delta i det sociala toppmöte som Sverige arrangerar tillsammans med EU i november, berättar statsminister Stefan Löfven (S).
Löfven räknar dessutom med att "i hygglig närtid" själv besöka Macron i Paris.
Fakta

Emmanuel Macron

Emmanuel Macron är född i Amiens den 21 december 1977. Han grundade i april 2016 vänstermittenrörelsen En marche, men hade före årets presidentval aldrig tidigare kandiderat politiskt i något val. Ändå ingick han som ekonomisk rådgivare i administrationen hos president François Hollande 2012–2014 och satt som ekonomiminister i premiärminister Manuel Valls regering 2014–2016.

I årets presidentval fick Macron flest röster både i den första omgången – 24 procent – och i den andra, där han besegrade motkandidaten Marine Le Pen från Nationella fronten med 66 procent mot 34. Han tillträdde den 14 maj som Frankrike hittills yngste president.

I parlamentsvalet i juni fick sedan Macrons nya parti La république en marche egen majoritet med 308 egna mandat.

Gå till toppen