Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Två anhållna för två olika mord i Malmö

Den ene mannen sköts ihjäl när han var på väg till moskén – den andre dödades på en hundrastplats utanför några av Malmös populäraste uteserveringar. Nu har polisen gripit misstänkta vid Malmös två senaste mordfall.

Läs också Man avled efter knivskärning vid Möllevångstorget – mordutredning inledd
Iklädd häktets gröna kläder förs den 42-årige mannen in i sal 30 på rättscentrum. Utan några större känsloyttringar lyssnar han till hur åklagaren Magnus Pettersson berättar att han är misstänkt på sannolika skäl för mord på Södra Skolgatan den 28 maj – och att han måste hållas häktas med restriktioner, annars riskerar han att försvåra utredningen eller fly landet.
– Min klient förnekar brott, säger försvarsadvokat Marina Rastoder.
Efter att ha fått Magnus Petterssons bevis presenterade för sig fastslog rådmannen Kristina Nilsson att 42-åringen ska hållas inlåst i två veckor, därefter får en ny begäran lämnas in.
Enligt polisen har dådet genomförts med ett stickvapen. Magnus Pettersson berättar att det har hållits ett stort antal förhör i utredningen, och att ännu fler förhör väntar.
– Det finns teknisk utredning, det finns beslag, det pågår spårsökningar.
Trots att många människor befann sig på platsen vid tidpunkten efterlyser Magnus Pettersson fler vittnen.
– Det handlar om iakttagelser från Södra Skolgatan runt klockan 22.45 den 28 maj.
I övrigt är Pettersson mycket förtegen om utredningen. Samma gäller åklagaren Elena Severin, som klockan 06.08 anhöll en 31-årig Malmöbo för dödsskjutningen av en 30-åring på en parkering på Lantmannagatan strax efter klockan 23 den 10 juni.
Kommissarie Jan-Bertil Cederholm har uppgett för Sydsvenskan att mordoffret vid tidpunkten var på väg till moskén för kvällsbön – och att han var i sällskap med vänner, som såg dådet som utfördes av en ensam gärningsman som avlossade flera skott med pistol.
31-åringen som sitter anhållen är likt offret afghansk medborgare och är skriven på en adress som ligger drygt 300 meter från landsmannens bostad. Varken polis eller åklagare vill kommentera om de har någon koppling till varandra.
– Vi är i ett väldigt känsligt skede av utredningen, säger Jan-Bertil Cederholm.
Den anhållne 31-åringen förekommer under flera punkter i belastningsregistret, främst trafik- och narkotikabrott. Han har tidigare avtjänat ett treårigt fängelsestraff för att våldtagit och fridskränkt sin dåvarande flickvän – och för att ha försökt smuggla in 93 kilo khat i landet.
Enligt polisen har inget av morden någon koppling till Malmös gängkriminalitet.
Läs också "På maffians mark krävs en annan måttstock"
Läs också 30-årig man skjuten till döds på Lantmannagatan
Läs också Polisen: "Vittnen såg mordet"
Gå till toppen