Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu lämnar sjuksköterskorna över till läkare och undersköterskor

Förberedelserna pågår för fullt. Nästa vecka öppnar enheten som saknar sjuksköterskor i grundbemanningen. Istället är det läkare och undersköterskor som observerar patienterna.
– Detta gör vi enbart på grund av sjuksköterskebristen, säger Morten Ljungdahl på lasarettet i Ystad.

Ännu är sjuksköterskan Ida Freiding-Gulin (mitten) på plats. Sedan kommer sjuksköterskor bara att finnas till som stöd, och för att administrera läkemedel. Istället blir det underläkare och undersköterskor som Mohamad Karim och Linda Laurin som bemannar enheten. Lars Jönsson är en av de första patienterna där och tycker att han blivit väl omhändertagen. "Men sjukhus ska det finnas pengar till", säger han angående sjuksköterskebristen.Bild: Moa Dahlin
Underläkaren Mohamad Karim jobbar i vanliga fall på akuten. Denna dag är hans första på Ystad lasaretts nya observationsenhet.
– Det är tråkigt att vi inte har sjuksköterskor, de är en grundsten på ett sjukhus. Men inte en enda gång har jag känt att vi inte har läget under kontroll, säger han.
Enheten finns integrerad i hjärtintensiven, har sju platser och ska avlasta akuten under sommaren. Den stänger nattetid och platserna är därför reserverade för patienter som inte kräver inläggning. Exempelvis de som väntar på provsvar, har hjärtflimmer eller uttorkade äldre som behöver dropp.
Läs också Tuffare sommarläge i skånska vården än på många år
Ännu finns sjuksköterskor som Ida Freiding-Gulin på plats.
– Jag är kvar tills alla rutiner och strukturer är satta, sedan ska jag ta ett steg tillbaka. Det är svårt, man är van vid att vara spindeln i nätet. Men de kommer att klara detta, säger hon och nickar mot kollegorna, underläkaren Mohamad Karim och undersköterskan Linda Laurin.
Ida Freiding-Gulin, sjuksköterska.Bild: Moa Dahlin
I grundbemanningen ingår enbart underläkare och undersköterskor. I vanliga fall skulle en sådan enhet bemannas med sjuksköterska och undersköterska.
– Vi saknar den medicinska omvårdnadskompetensen och helhetsbilden som sjuksköterskorna har. Men på observationsenheten behövs inte samma omvårdnadskompetens som på en annan avdelning. Vi är en förlängning av akuten och ingen avdelning man sover över på, säger Mohamad Karim.
Observationsenheten avlastar akuten, anser underläkaren Mohamad Karim och undersköterskan Linda Laurin. "Det är bättre att patienterna är här än att de ligger på en brits i en korridor", säger hon.Bild: Moa Dahlin
Kollegorna poängterar att för att detta ska fungera måste det bli ”rätt i steg ett”, det vill säga vilka som hamnar på de sju platserna.
– Om det är fel patienter som skickas hit så tror jag att det blir en annan sak, säger sjuksköterskan Ida Freiding-Gulin.
Enheten har väckt mycket debatt, för den är en konsekvens av sjukhusens svårigheter med att rekrytera sjuksköterskor.
Som HD och Sydsvenskan skrivit om nyligen ger krisen utslag på flera sjukhus. Snart öppnar exempelvis Helsingborgs lasarett en utskrivningsenhet med 18 platser, bemannad av enbart undersköterskor.
I Ystad förvärrades förra året problemen som redan fanns av ett missnöje med det dåvarande ledarskapet. Flera sjuksköterskor sade upp sig.
Inför sommarmånadernas återkommande och förvärrade brist fick akutvårdsavdelningen, en slutenvårdsavdelning med sju platser, stänga.
Verksamhetschefen Morten Ljungdahl menar att vården nu behöver tänka om.
– Vi har alltid stängt vårdplatser när vi inte har personal. Men det finns en gräns för hur länge vi kan agera på det viset. Vi kan inte organisera oss utifrån bristen som vi har, utan utifrån det vi har, och det är patienten. Sedan får vi nyttja våra sjuksköterskor där de behövs mest. Våra sjuka kommer att fortsätta att bli sjuka, oberoende om vi har en kris eller inte.
Situationen har skapat oro. Kommer enheten att fungera? Vem ska administrera läkemedel, ge patienterna mediciner, injektioner? Hur klarar sjukhuset de stängda slutenvårdsplatserna? Blir lösningen patientsäker? Det är frågor som personalen lyfter fram till cheferna.
Morten Ljungdahl, verksamhetschef och Karin Ekelund, platschef på lasarettet i Ystad. "Mitt uppdrag är att leverera den bästa möjliga vård till befolkningen här utifrån de förutsättningar vi har. Och det är där vi börjar, vi har en sjuksköterskebrist och den har vi i hela landet. Frågan är då, hur ska vi då göra för att leverera den bästa möjliga vården?" säger Morten Ljungdahl som står bakom idén med enheten utan sjuksköterskor i grundbemanningen.Bild: Moa Dahlin
– Det är enbart legitimerad personal som kommer att ge medicin. När detta behövs kommer någon av sjuksköterskorna in från hjärtintensiven och ger medicin eller en injektion. Jag tycker det är viktigt att framhålla att detta är något vi gör utifrån sjuksköterskebristen och att sjuksköterskan som profession är oerhört viktigt, säger Karin Ekelund, platschef för Ystad lasarett.
Vad gäller patientsäkerheten är Morten Ljungdahl inte oroad.
– Jag är övertygad om att det är patientsäkert, den högsta medicinska kompetensen, läkare, finns på plats, säger han.
Vårdförbundet lokalt har inte varit lika starka i sin kritik mot den nya enheten som Vårdförbundets ordförande centralt.
– Vi måste först prova något innan vi kan förkasta det. Vår önskan är såklart att alla avdelningar är bemannade med sjuksköterskor, men så ser inte verkligheten ut idag, säger Åsa Fjorde, sjuksköterska och förtroendevald.
Enheten har väckt mycket debatt. Åsa Fjorde sjuksköterska och förtroendevald, Vårdförbundet, anser att det inte går att förkasta något som inte prövats. Till själva enheten är hon positiv. "Det är bättre än att patienter ligger i korridorer där ingen tittar till dem", säger hon.Bild: Moa Dahlin
Gå till toppen