Vellinge

Skidor på midsommar – traditionsenligt lopp i Skanör

Spexiga skidåkare och salongsberusade åskådare. På midsommaraftonen var Östergatan i Skanör traditionsenligt fylld med människor. Anledningen var Gåsaloppet som anordnades för 34:e gången sedan 1984.

Caroline Naumann och laget Lunnatanterna fick pris för årets fulaste utklädnad.Bild: Moa Dahlin
Gåsaloppet är en årlig och uppskattad tradition som numera arrangeras av Skanör Falsterbo IF. Reglerna är enkla: 1052,3 gåsameter, eller 757,1 vanliga meter, ska avverkas så fort som möjligt på ett par skidor. Lagen startar vid Apoteket på Östergatan och går i mål ett par minuter senare vid Rådhuset. Varje lag består av sex personer och måste innehålla minst två kvinnor.
Först ut att starta på fredagen var laget Lunnatanterna. Det var inte helt självklart vad de skulle föreställa. Caroline Naumann bar en lila peruk och ett par rosa glasögonbågar. De andra i laget hade liknande utstyrslar, men någon sammanhållen tanke med sin klädsel hade de inte.
– Vi går in för att synas, förklarade Caroline Naumann strax innan de skulle starta och fortsatte:
– Halvvägs genom loppet har vi alltid en pilsnerpaus, men vi brukar ändå gå i mål på en helt okej tid. I år satsar vi på att vinna priset för fulaste utklädnad.
Magnus Hansson, klädd i lila ballonger, och laget Balla ballonger fick pris för årets bästa utklädnad.Bild: Moa Dahlin
Årets tävling skiljde sig inte nämnvärt från tidigare år: 16 lag deltog och längs med hela Östergatan stod och satt människor och väntade på att det första laget skulle starta klockan 12.30. Ett par minuter innan start ropade riksdagsledamoten Anders Hansson (M) ut i högtalarna:
– Först ut idag har vi ett gäng som har varit med många gånger. Från kulturen och utbildningens högborg, Lunnatanterna!
Laget Gubbar som gillar nubbar unnade sig ett par supar under loppet.Bild: Moa Dahlin
Drygt 12 minuter senare gick de i mål. Trots att de ramlade ett par gånger under loppets gång – och knappast var dagens snabbaste lag – var Caroline Naumann nöjd med deras insats.
– Det gick alldeles strålande. Enastående! Men vi vann nog inte.
Vann gjorde samma lag som förra året, Gundes Adepter, med en tid på 7.14 minuter. Däremot fick Lunnatanterna vad de hade hoppats på: priset för årets fulast utklädnad.
Läs alla artiklar om: Midsommar 2017
Gå till toppen