Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Man ska visst fortfarande ha husvagn

För den som tröttnat på bekvämlighet och söker frihet finns sedan länge ett självklart alternativ: camping med husvagn eller husbil. Intresset för att semestra i det rörliga boendet tycks dessutom bara öka.

Sonny och Renée Nyhlén i husvagnen som de har ägt i tio år. "Vi funderade på att byta ett tag. Det är inga moderniteter direkt, men det duger", säger Renée Nyhlén.Bild: Moa Dahlin
Alldeles invid Lommabukten ligger Habo Ljung Camping. En länga fylld av husvagnar, husbilar och ett fåtal tält. Lördagsförmiddag. Här semestrar de som längtar efter något annat än bekväma hotellnätter eller sommarstugeidyll. Gårdagens midsommarfirande gör sig påmint i form av upprivna, leriga gräsmattor.
I dörröppningen till en vit husvagn med orange rand, kikar en barbröstad, medelålders man ut.
– Jag tycker om att man kan göra som man vill, att man kan stanna var man vill. Och med husvagn har man en stor frihet i och med att man kan göra utflykter med bilen på dagen, säger Sonny Nyhlén.
Hans fru Renée tittar fram bakom honom i den trånga öppningen.
– Det finns en frihet i att ha sitt eget boende. Ett bohemiskt liv, säger hon.
De har varit här tillsammans med sonen Linus i ett par dagar. Men det är knappast första gången som de semestrar på det här viset. De har bott i husvagn i princip varje sommar sedan 15-årige Linus föddes. Numera har de gott om plats. Annat var det när de resterande fyra barnen fortfarande följde med: då fick de tre flickorna sova i köksdelen, medan föräldrarna och pojkarna trängde ihop sig i sovrummet.
Läs också Camping kan rätta till dygnsrytmen
– Vi brukar tänka "vad stort vårt hus är" när vi kommer hem igen, säger Renée Nyhlén.
Leo Simonsson fyller på vattendunken, medan syskonen Lukas och Casper och kompisen Tara ivrigt väntar på att få köra vidare.Bild: Moa Dahlin
Campingen har varit fullbokad i midsommar, berättar Habo Ljung Campings ägare Michael Reimer.
– Jag tycker att intresset ökar varje år. Och det blir allt fler husbilar. Tidigare har husvagnarna varit mer representerade, säger han.
Per capita är Sverige det husvagnstätaste landet i Europa. I Västra Götaland bor man allra mest på camping. Skånes län hamnar på fjärde plats, sett till hela Sverige och räknat i antal gästnätter per år – enligt statistik från intresseorganisationen SCR Svensk Camping. Bilden av att det skulle vara en särskilt populär semesterform bekräftas av organisationens VD Lars Isacsson:
– Det finns ett jätteintresse, säger han. Och när det gäller försäljningen av husvagnar och husbilar så ökar också den. Det hänger naturligtvis ihop med att semesterformen är populär.
Dagen efter midsommarafton på Habo Ljungs camping tar man det lugnt och sätter i sig gårdagens rester.Bild: Moa Dahlin
Tillbaka på Habo Ljung. På vägen utanför familjen Nyhléns husvagn rattar 4-årige Lukas Simonsson en grön leksaksbil i hög fart – pappa Leo springer efter och ropar. För sent. Han krockar i ett staket bredvid vägen och kompisen Tara Ramhed faller ur passagerarsätet.
– Nu får Tara köra istället, säger Leo Simonsson när de fyllt en dunk med vatten och ska tillbaka till deras husvagn.
En stund senare parkerar hon utanför ett uppspänt partytält där en grupp campare sitter och smuttar på gårdagens överblivna Slotts guld. Lervälling och pärondryck, hundgodis i en metallskål – ännu en barbröstad man. För sådant är livet för dem som lämnat bekvämligheten bakom sig, som har husvagn och kan röra sig fritt.
För dem som har valt Sveriges kanske populäraste semesterform.
Gå till toppen