Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Malmös polismästare vill införa USA-metoder för att minska morden

Malmös polischefer åkte till USA för att lära sig hur man jobbar mot gängskjutningar – och hamnade mitt i en brinnande mordutredning. – Om någon i ett gäng skjuter så får alla i gruppen ta skulden, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus.

”I Sverige står vi med våra kalendrar för att boka möten. Men i USA var det hela tiden ett 24-timmars perspektiv”, säger polismästare Stefan Sintéus som vill införa USA-metoder för att minska antalet skjutningar.Bild: Björn Lindgren/TT
Metoden som Malmöpolisen är intresserad av kallas ceasefire, och tillämpas i ett 20-tal amerikanska städer. På flera orter har antalet dödsskjutningar därefter minskat dramatiskt.
Kriminologen David Kennedy som tagit fram arbetssättet var i Malmö i mars och berättade om upplägget. Förra veckan kom en tio personer stark delegation hem från en studieresa i USA där man på nära håll fick studera arbetssättet.
Valet av ort blev New Haven, en stad med 130 000 invånare norr om New York på östkusten – men som ändå har fler mord än Malmö.
Och bara några dagar in på Malmödelegationens besök inträffade en dödsskjutning som var gängrelaterad.
– Jag slogs av tydligheten. Dödsskjutningen inträffade på lördagen. På måndagen greps en misstänkt gärningsman. På tisdagen hade man tagit fram ett åtgärdspaket för vilken repression man skulle tillämpa mot gänget som missbrukat polisens förtroende, säger Stefan Sintéus.
Generellt bygger metoden på att ett flertal myndigheter tillsammans genomför nätverksanalyser tar reda på och listar vilka individer som riskerar att förekomma som offer eller gärningsperson vid en dödlig skjutning.
– Sedan tar man in en aktuell person till ett möte, där man presenterar vad myndigheterna vet om honom och hans gäng, och vilka åtgärder man tänker vidta, säger Sintéus.
I dessa möten deltar företrädare för en rad myndigheter som antingen kan hjälpa personen eller göra livet surt för honom. Översatt till svenska förhållanden skulle det vara allt från polis och åklagare till socialtjänsten, arbetsförmedlingen och frivården.
– Man berättar helt enkelt för personen att han löper risk att bli dödad. I en timme satt dom och drev frågan om att samhället varken accepterar att personen blir mördad eller mördare, säger Sintéus.
– Man tar fram ett åtgärdspaket åt personen, som man presenterar. Översatt till svenska förhållanden skulle det kunna innebära att socialtjänsten och arbetsförmedlingen medverkar. Du behöver jobb, bostad etcetera.
Sedan ingår man ett avtal, ett ensidigt sådant. Och om personen bryter mot det lovar man att hela hans gäng kommer att utsättas för repression. Förutom insatser från polisen kan det handla om upptaxeringar från Skatteverket eller att Kronofogden håller ett extra öga på dig för att beslagta din bil eller andra kära ägodelar.
– Och det har faktiskt visat sig att personerna oftast avhåller sig från att skjuta. Kanske att personen fortsätter sin kriminella bana. Men de skjuter inte.
Skottlossningar med dödlig utgång har minskat med runt 40 procent i städer som Detroit och Baltimore, där man arbetar med de här metoderna.
Brottsförebyggande rådet har fått i uppdrag att utreda hur man kan översätta metoden till svenska och malmöitiska förhållanden. Under hösten ska ett material presenteras.
Vad av detta skulle ni inom Malmöpolisen kunna göra direkt imorgon?
– Jag slogs av tydligheten. Dels att samarbetet mellan myndigheterna var så inriktad på särskilda individer. Men också att verkställandet, framkörningssträckan var oerhört kort, säger Sintéus.
– I Sverige står vi med våra kalendrar för att boka möten. Men i USA var det hela tiden ett 24-timmars perspektiv. Det håller inte att boka in möten om fyra veckor, då riskerar personerna att ha blivit ihjälskjutna.
Vad i den amerikanska metoden ser du problem med att införa?
– Det handlar om sekretessen vi har mellan myndigheter. Det är inga problem att dela information efter att ett brott har begåtts, däremot är det inte lika enkelt för myndigheter att göra det innan dådet eventuellt sker.
Gå till toppen