Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Småföretag behöver mer än vackra ord.

Magdalena Andersson.Bild: Janerik Henriksson/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Bolagsskatten ska sänkas, meddelade regeringen i veckan och lovade att göra landet mer attraktivt för investeringar. Förändringen lades fram som kompensation för en planerad begränsning av skatteavdragen. Det senare är riktat mot aggressiva skatteupplägg inom näringslivet.
Mindre bolag påverkas inte av detta eftersom de ofta finansieras med eget kapital, framhöll finansminister Magdalena Andersson (S). Men från småföretagarna uttrycktes ändå missnöje över förslagen.
"Trots alla positiva samtal med näringsministern så framstår detta förslag mer som de gamla Socialdemokraterna som vill gynna storföretagandet", säger Företagarnas vd Günther Mårder i en TT-kommentar. De senaste årens regeringspolitik har försämrat villkoren för småföretagen, påpekade han.
Ännu sämre kan de bli. I höstbudgeten planerar regeringen att gå vidare med skärpningar av 3:12-reglerna – den så kallade entreprenörsskatten – för tre miljarder kronor.
Därtill kommer de tilltagande kostnaderna för regelkrånglet.
"Den samlade bilden för 2016 ger att företagskollektivets löpande kostnader för nya eller ändrade regler uppgår till 4,7 miljarder kronor", konstaterade Tillväxtverket i en rapport i maj. Och Regelrådet visar i sin tur att merparten av ändringarna fortfarande görs utan tillräcklig konsekvensutredning.
Då är det kanske inte så konstigt att företagsklimatet får det sämsta sammanfattande omdömet någonsin i en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. Mer förvånande är finansministerns begränsade intresse för entreprenörsfrågorna. I en TT-intervju om de nya förslagen ville hon inte kommentera hur de påverkar företags vilja att låna pengar för att satsa och växa. Det borde annars vara en av de mest centrala frågorna i sammanhanget med tanke på vilka utmaningar Sverige står inför.
Konjunkturen är het och de lediga jobben blir snabbt allt fler. Men lika tydlig är trenden mot en klyvning på arbetsmarknaden. Hela 75 procent av dem som är inskrivna som arbetslösa räknas nu till utsatta grupper. En väsentlig del av dem är nyanlända och Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg pekar på vikten av åtgärder för att hjälpa dem att få jobb.
Klokt vore att börja med att förbättra villkoren för de arbetsgivare som är bäst på integration och på senare år har stått för fyra av fem nya jobb – små och medelstora företag.
Alliansen hotar med en misstroendeförklaring mot ansvarigt statsråd i höst om regeringen inte backar bland annat om 3:12-reglerna. Mot den bakgrunden vore det dubbelt märkligt om de rödgröna valde att ta strid för ett förslag som försämrar för entreprenörer.
När det gäller de nya reglerna för avdrag och bolagsskatt säger sig Magdalena Andersson se fram emot remissinstansernas synpunkter. Hon har skäl att vara särskilt lyhörd för kritik som rör småföretagarnas villkor. Den frågan har försummats.
Statsråd turas om att tala varmt om entreprenörskap och sola sig i glansen av växande svenska företag. Tyvärr är det beklämmande långt från retorik till politik.
Gå till toppen