Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kallade exet för hora – nu döms skånsk SD-politiker för ofredande

Sverigedemokraternas vice ordförande i Bjuv, Jörgen Bernebring, döms nu till dagsböter efter att bland annat ha kallat sitt ex för hora.

Det var i början på februari i år som Jörgen Bernebring skrev flera meddelanden via chattjänsten Whatsapp till kvinnan som han tidigare haft en relation med. Detta efter att han ska ha fått reda på att hon träffat en annan.
Tingsrätten slår fast att de meddelanden som han skickat "innehåller otrevliga och nedsättande kommentarer" om kvinnan, och att vissa av dessa även kan uppfattas som hotfulla.
Enligt domen har han bland annat kallat henne för "luder", "hora" och "fitta".
Tingsrätten ser också särskilt allvarligt på andra uttalanden i chatten, såsom "tro mig, jag ska göra ett helvetes liv av detta".
Kvinnan har berättat att hon tog illa vid sig av det han skrev.
Själv erkänner Jörgen Bernebring att han skickat meddelandena. Han har i förhör sagt att det han skrev inte ser "bra ut", men att han skrev det eftersom han var arg och ledsen.
Tingsrätten skriver i sin dom att trots att meddelandena skickades under en begränsad tid så är det rättens uppfattning att han har gjort sig skyldig till ett så pass "hänsynslöst beteende" att han ska dömas för ofredande.
Straffet blir 30 dagsböter på 50 kronor var. Påföljden har bestämts utifrån Jörgen Bernebrings tidigare uppgift om att han förmodligen utesluts från partiet om han döms.
Jörgen Bernebring har suttit som ledamot i barn- och utbildningsnämnden i Bjuv, men tog time-out från politiken efter att han blev åtalad.
Om han nu kommer att avgå från sitt politiska uppdrag vill han inte kommentera när tidningen når honom.
Men domen kallar han "helt otrolig" och menar att den beror på hans engagemang i Sverigedemokraterna.
– Vi är under luppen hela tiden och ska smutskastas så mycket som möjligt.
Men du har ju själv erkänt?
– Men hade det varit någon annan så hade det aldrig gått till rättegång.
Några planer på att överklaga domen har han dock inte.
Bernt Drube, som är ordförande i SD Bjuv säger att den fällande domen "givetvis är besvärande" och att det lutar åt att man kommer att uppmana Jörgen Bernebring att avgå från sitt politiska uppdrag, men att ett formellt beslut ska tas om saken på ett styrelsemöte på torsdag. Detta samtidigt som man från SD Bjuvs håll har fortsatt förtroende för honom, säger han.
– Men när det är en fällande dom så är det inte mycket att göra.
På SD:s pressavdelning säger informatören Ludvig Grufman att det ligger ett ärende öppet gällande Jörgen Bernebring hos partiets medlemsutskott. Först efter sommaren kommer det att beslutas om ifall han ska uteslutas ur partiet eller ej. I övrigt vill man inte kommentera domen.
– Nu inväntar vi det beslutet, säger Ludvig Grufman.
Det är inte första gången som SD-politikern döms. Som tidningen tidigare har skrivit är han sedan tidigare bland annat dömd för misshandel, olaga tvång och vapenbrott.
Gå till toppen