Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Löfven lyfte frågan om Minhai med presidenten

I mer än 600 dagar har bokförläggaren Gui Minhai suttit fängslad i Kina. Under mötet med president Xi Jinping lyfte statsminister Stefan Löfven (S) fallet med Minhai. Hur och om det tros ge effekt vill dock inte statsministern uttala sig om.

Sveriges delegation, med statsminister Stefan Löfven i spetsen, träffade Kinas president Xi Jinping vid ett möte i Folkets stora hall vid Himmelska fridens torg i Peking. Med på resan finns även näringsminister Mikael Damberg (S), handelsminister Ann Linde (S) och miljöminister Karolina Skog.Bild: Maja Suslin/TT
Anledningen till det tre dagar långa besöket i Kina för statsministern, en rad statsråd samt svenska företag är förhoppningen om ökad blågul export och kinesiska investeringar.
Frågan kring mänskliga rättigheter i Kina kommer dock Löfven inte undan den här gången heller, två år sedan hans senaste besök. Särskilt efter att försvinnandet av Gui Minhai åter igen hamnat i fokus. Ett flertal politiska röster har uppmanat Löfven inför resan att lyfta frågan. I en intervju med TT bad dottern Angela Gui att Löfven och regeringen ska ta upp fallet.
– Vi tar upp det under resan och på det sätt som tjänar syftet och Gui Minhai allra bäst. Därför kommenterar vi det inte mer, sade Löfven till TT i samband med en pressträff på den svenska ambassaden i Peking.
Då hade han tidigare under dagen träffat president Xi Jinping i det som kallas Folkets stora hall på västra sidan av Himmelska fridens torg.
Inne i den mäktiga salen, mitt emot varandra vid det avlånga bordet och med kinesiska och svenska flaggor satt Löfven och en av världens mäktigaste ledare.
Efter att ha utbytt artighetsord och Löfven bland annat uttryckt sin sorg för de drabbade i det jordskred som nyligen drabbade Sichuan-provinsen fick dock inte medier höra mer av samtalet utan leddes snabbt ut.
TT: Hur kritisk kan du vara i den här frågan?
– Vi är naturligtvis väldigt oroade för Gui Minhai och det är ett viktigt fall. Därför gäller det att ta upp det på ett sätt och vid tillfälle som tjänar honom allra bäst, säger Löfven.
TT: Du var här för två år sedan. Har Kina förbättrats när det gäller mänskliga rättigheter anser du?
– Vad det gäller civilsamhället och den nya lagen så är det ett bekymmer. Det stramar åt möjligheter för civilorganisationer att verka här.
– Det är ingen hemlighet vad Sverige tycker och tänker om mänskliga rättigheter och det ger vi uttryck för när vi besöker länder. Men vi är också medvetna om att ha en bra dialog med Kina för det är det bästa sättet att nå resultat.
För statsministern finns nu ytterligare ett tillfälle att lyfta frågan kring Gui Minhai. I morgon träffar han landets premiärminister Li Keqiang i anslutning till World Economic Forum.
Resan avslutas sedan I Hangzhou där han bland annat ska besöka biltillverkaren Geelys fabrik.
Fakta

Bakgrund: Gui Minhai

2015

17 oktober. Gui Minhai, född i Kina men bosatt i Hongkong, ses lämna semesterlägenheten i Pattaya, Thailand, med en okänd man. Landets myndigheter har inga uppgifter om vart han tagit vägen.

20–26 oktober. Tre kollegor på Gui Minhais förlag och bokhandel som säljer böcker som är förbjudna i Fastlandskina försvinner.

13 november. Dottern, Angela Gui, får för första gången kontakt med sin pappa.

2016

17 januari. I en TV-sänd intervju i statstelevisionen CCTV hävdar Gui Minhai att han återvänt frivilligt till Kina på grund av ett trafikbrott. Han vill inte ha någon hjälp utifrån och dottern uppmanas att inte vara orolig.

24 februari. Svensk ambassadpersonal får för första gången träffa Gui Minhai som dock säger att han inte vill ha någon hjälp.

4–6 mars. Medarbetare till Gui släpps, efter att de kort återvänt till Hongkong reser de tillbaka till Fastlandskina.

25 mars. I ett samtal med Angela Gui talar fadern enbart engelska och säger till dottern att inte ge fler intervjuer.

24 maj. Angela Gui vittnar om försvinnandet i den amerikanska kongressen.

Juni. Senaste tillfället som Angela Gui talade med sin pappa i telefon.

13–18 september. En av Gui Minhais medarbetare återvänder till Hongkong och berättar för medier att han förts bort av kinesisk säkerhetstjänst och inför tv-kameror tvingats erkänna påstådda brott. I Hongkong hålls stora demonstrationer för Gui Minhais frisläppande.

Källor: TT och SVT

Gå till toppen