Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

May: Vi vill att ni stannar

Storbritanniens premiärminister Theresa May försöker stilla framtidsoron inför brexit hos de EU-medborgare som bor i landet. – Vi vill att ni stannar, säger hon.

Storbritanniens premiärminister Theresa May försöker stilla framtidsoron inför brexit. Arkivbild.Bild: Geert Vanden Wijngaert /AP/TT
Framtiden för de 3,2 miljoner EU-medborgare som bor i Storbritannien är en av knäckfrågorna under brexitsamtalen mellan London och Bryssel, som inleddes förra veckan.
– Jag vet att det har funnits oro kring vad som ska hända EU-medborgare när vi lämnar EU, sade May enligt Reuters vid ett framträdande i det brittiska parlamentet på måndagen.
– I dag vill jag stilla den oron, fortsatte hon och preciserade att alla som anlänt lagligt till landet före ett visst datum, som bestäms senare, ska få stanna och kunna ansöka om permanent uppehållstillstånd.
Men EU:s chefsförhandlare Michel Barnier är inte nöjd. Han efterlyser i en tweet "högre ambitioner, mer tydlighet och fler garantier" från britternas sida. Unionens mål när det gäller medborgarrättigheter är, slår Barnier fast, "samma nivå av skydd som gäller enligt EU:s lagstiftning".
Inte heller den inhemska oppositionen var imponerad av Mays uttalande, vilket högljutt gjordes klart under hennes framträdande.
– För lite för sent, tyckte Labourledaren Jeremy Corbyn, som tillade att han tycker att hennes förslag är ogint.
I ett dokument som publicerades i samband med Mays framträdande klargjordes fler detaljer i regeringens plan för EU-medborgarna. Bland annat att samma restriktioner ska gälla för EU-medborgare som för britter om de vill ta dit anhöriga efter att Storbritannien lämnat EU, om inte separata regler förhandlas fram, rapporterar Reuters.
May vill också att det ska vara upp till brittiska domstolar att verkställa de nya reglerna.
I söndags uppgav brexitminister David Davis i en BBC-intervju att målet är att ge EU-medborgare "nästan likvärdiga" rättigheter som brittiska medborgare och gav sjukvård, anställning, pension och välfärd som exempel.
Motkravet från regeringen är att personer som stått för allvarlig brottslighet enklare ska kunna deporteras, skriver The Guardian.
Det bor uppskattningsvis 100 000 svenskar i Storbritannien. Svenska ambassaden har, sedan britterna röstade om att gå ur unionen, fått ta emot en hel del samtal från oroade.
– Den enskilt vanligaste frågan har varit: Hur blir det för mig och min familj, vilka möjligheter kommer vi att ha att fortsätta bo och arbeta här, och vilka möjligheter kommer att finnas för mina barn? säger Erik Sundberg, pressansvarig vid ambassaden.
Fakta

Vägen mot brexit

Här är några av hållplatserna längs den långa vägen mot ett brittiskt utträde ur EU:

23 juni 2016: Storbritannien röstar i en folkomröstning för att lämna EU, med 52 procent mot 48.

29 mars 2017: Premiärminister Theresa May meddelar formellt att Storbritannien åberopar Lissabonfördragets utträdesparagraf, artikel 50.

8 juni: Mays Konservativa parti förlorar sin majoritet när Storbritannien håller nyval.

19 juni: En första förhandlingsrunda inleds i Bryssel.

Årsskiftet 2017/18: EU:s förhandlare hoppas ha nått tillräckligt långt för att kunna börja diskutera ett framtida handelsavtal med Storbritannien.

Oktober 2018: Parterna hoppas ha nått en uppgörelse om utträdet, som kan skickas för godkännande till berörda parlament i medlemsländerna.

29 mars 2019: Storbritannien kan formellt lämna EU, oavsett om någon uppgörelse har nåtts eller inte.

Gå till toppen