Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Pressad May köper dyrbar tid

Med hjälp av en miljard pund har den brittiska minoritetsregeringen säkrat stöd från nordirländska DUP. Men premiärminister Theresa Mays framtid är fortsatt osäker – särskilt i frågan om brexit, enligt en expert.

Storbritanniens premiärminister Theresa May skakar hand med Arlene Foster.Bild: Dominic Lipinski/AP/TT
Efter handslaget med DUP-ledaren Arlene Foster kan den konservativa premiärministern Theresa May räkna med stöd från partiets tio ledamöter i nyckelomröstningar i parlamentet. Det räcker för att nå majoritet när Tories regeringsförklaring ska röstas igenom i veckan.
Enligt uppgörelsen kommer DUP även att backa Mays minoritetsregering i alla omröstningar om budget, nationell säkerhet och brexitlagstiftning samt vid eventuella misstroendeomröstningar. Men partierna bildar inte en formell koalition – övriga frågor kommer att förhandlas från fall till fall.
I utbyte sockrar regeringen det finansiella stödet till Nordirland. Redan utlovade 500 miljoner pund till det decentraliserade styret kompletteras nu med ytterligare en miljard. Pengarna ska enligt DUP bland annat användas till sjukhus, skolor och vägar.
På hemmaplan kämpar Arlene Foster för att få till koalitionen mellan katolska nationalister och protestantiska unionister. I Nordirland har politisk kris rått sedan Sinn Fein, som vill att Nordirland förenas med republiken Irland, drog sig ur den regionala regeringen i januari.
Sinn Fein tror inte att de nu utlovade pengarna leder till att regionens samregerande kan återuppptas. De båda partiernas meningsskiljaktigheter i viktiga frågor består, säger Sinn Fein-ledaren Gerry Adams.
Tanken är att avtalet ska gälla under hela den femåriga mandatperioden, med en planerad utvärdering efter två år. Men frågan är om May och hennes regering klarar sig så länge. Trots stödet från DUP riskerar Tories att förlora flera viktiga omröstningar, tror Archie Brown, professor emeritus i politik vid University of Oxford.
Han pekar särskilt ut frågan om brexit som en svag punkt för May.
– En majoritet av både Tories och Labours ledamöter stödde stanna-sidan. Och även om de motvilligt accepterat resultatet i folkomröstningen om EU tror jag att de kan komma att gå ihop och rösta ned regeringen på en del punkter i den här stora frågan, säger Brown till TT.
May är redan kraftigt ifrågasatt som premiärminister efter att hennes konservativa parti förlorade sin majoritet i det nyval som hon själv utlyste. Det största oppositionspartiet Labour fortsätter att arbeta för att få till ytterligare ett nyval.
Samarbetet med DUP är inte okontroversiellt. Det ultrakonservativa partiet har fått stark kritik för sitt motstånd mot samkönade äktenskap och abort. Dessutom väntas övriga delar av den brittiska unionen, framför allt Skottland och Wales, inte se med blida ögon på att Nordirland särbehandlas med ett stort pengatillskott.
Fakta

DUP

DUP grundades 1971 av den eldfängde protestant-pastorn Ian Paisley. Medan det pratades om möjligheten om ett enat Irland förespråkade han att Nordirland skulle kvarstå i Storbritannien, och uppfattades av många som en fyrbåk av trångsynthet och intolerans mot katoliker.

Sedan dess har DUP rört sig i mer sekulär riktning och mot den politiska mitten. Men partiet är fortfarande mer konservativt än Theresa Mays parti Tories, vilket bland annat manifesterar sig i partiets abortmotstånd.

Den kanske tydligaste skillnaden mellan DUP och Tories går vid samkönade äktenskap, som DUP är hårdnackade motståndare till. Nordirland är det enda territorium i Storbritannien där sådana äktenskap fortfarande är förbjudna. DUP-ledaren Arlene Foster sade i fjol att hon "inte vill att abort ska vara lika fritt tillgängligt här som det är i England".

Förutom olikheter i synen på familjefrågorna har DUP också annan hållning än Tories när det gäller bland annat bidrag till uppvärmning av bostäder samt stöd till pensionärer.

Arlene Foster har lett partiet sedan 2004.

Källa: The Telegraph

Gå till toppen