Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nord & Francke

Skam analys avsnitt 10 - Takk for alt, alt er love

Vi skärskådar den norska dramaserien varje vecka. Idag: Slutet.

Detta är alltså en analys av avsnitt 10, det sista, i fjärde säsongen av Skam. Vi har skrivit om varje avsnitt på detta sätt. Och obs: Varning för spoilers! Titta helst på avsnittet först och läs sen.
När Sana var på dejt med Yousef i förra avsnittet berättade hon för honom att hon inte hade varit en bra människa under fastan. Hans svar: Det är en vecka kvar av ramadan. Du kan använda den till att göra något bra. Det har hon gjort, och det har även serieskaparen Julie Andem gjort. Nu är säsongen och hela serien avslutad. Sista avsnittet, som består av klippen från veckan som gått, är så välgjort och innehåller många presenter till seriens fans – och till slut får vi också några allvarliga ord på vägen. Skam är underhållning, men också en lektion i kärlek och relationer.
Avsnitt 10 bryter av mot den vanliga Skamformeln. I de olika säsongerna har vi sett världen genom huvudpersonens ögon. Berättelsen om Sana och Yousef avslutades i förra avsnittet, hennes relationer med vännerna ordnade upp sig i avsnittet dessförinnan, och efter det har det på Skamsajten varje dag kommit en klipp om en omtyckt rollfigur som inte haft en egen säsong: Vilde, Penetrator-Chris, Jonas, Chris, Even, William och slutligen Eskild & Linn som fick bli en duo. Dessa enskilda avsnitt skriver jag om separat lite längre ner, för de innehåller så mycket och är lika viktiga för känslan av att säcken är ihopknuten som den långa avslutande scenen när alla är samlade.
Skamsäsongerna slutar traditionsenligt med en stor sammankomst eller fest: julgranständning i säsong 1, terrassfest hemma hos William i säsong 2, julfest med Kosegruppa i kollektivet i säsong 3. Sista säsongen av Skam planerades alltså efter när ramadan inföll så att Sana kunde bjuda in sina vänner på id-fest. Så smart och så vackert. Ingen kunde dricka sig driters, det var bara minimalt med hångel – istället blev det ganska allvarliga samtal, några komiska situationer och en gåva från de närmaste vännerna i form av ett tal.
Till slut kunde Sana äntligen få ihop de olika delarna av sin värld till en enhet. Yousef närvarade via fina sms eftersom han rest till Turkiet men han kommer att komma tillbaka till henne i augusti. Föräldrarna fick äntligen träffa Sanas västerländska väninnor, som minglade på festen tillsammans med Elias, Mikael, Mutta och Adam som nu är återförenade med Even. Jonas, Magnus, Mahdi och Isak, Jamilla och resten av hijabpolitiet, William och Penetrator-Chris, Sara och Ingrid från Pepsi Max, Eskild och Linn från kollektivet – alla var där. Till och med killen som köpte toarullarna som spelade en särskild roll i att Sana, Vilde, Noora, Eva och Chris blev ett gäng!
Det är så säckar knyts ihop omsorgsfullt.
Sana och hennes familj befann sig i bakgrunden på festen. Föräldrarna och brodern Elias såg vi bara i korta glimtar och även hon själv stod tillbaka. Både hon och vi var betraktare och det vi såg var gott. Ett trivsamt mingel kring buffén. Eskild & Linn hade klätt sig för att hedra värdfamiljen, Isak & Even satt och åt från varandras tallrikar. Vilde och Chris hade ett allvarligt samtal som har fått mig att börja gråta samtliga gånger jag har sett det. Sana och Isak pratade om sina slutbetyg i biologi (Isak fick en 5:a men ljög först om att han fått högsta betyg, en 6:a. I hans första scen i säsong 1 fick han också en 5:a i betyg men då var det Eva som ljög om sitt – en liten parallell, bara...) och Isak blev generad för att Sana var så vacker i sin rosa och glittriga klädsel. Noora och William stod och nojsade med varandra och blev avbrutna av Eskild & Linn som ville säga att de är okej med att Noora flyttar till William.
Den scenen är ett litet mästerstycke. Eskild går på som en ångvält och det är svårt att avgöra om William är fascinerad eller om det är så att Carl Martin Eggesbø improviserar loss och Thomas Hayes ler krampaktigt medan han funderar på hur han ska ta sig igenom den här scenen med äran i behåll.
Eva har kommit till festen i sällskap med Penetrator-Chris. Nu står de och pratar över hennes överlastade mattallrik och hon har en mycket synlig såsfläck på kinden. TORKA BORT DEN vill jag skrika genom skärmen till P-Chris. Men han går istället mot buffén för att hämta köttbullar. Där träffar han Jonas dejt Emma (som för övrigt Isak dejtade i början av säsong 3) och de blir blixtförälskade. Jonas glider upp vid sidan av Eva och konstaterar att vi blev nog spolade nu.
Dagarna inför festen diskuterade Sanas vänner på skolan vad de skulle ge henne för att visa att de tycker om henne. Det landade i att Noora skrev ett tal, med lite hjälp av William och Isak. Temat var fjärilseffekten, hur alla handlingar får konsekvenser. Precis som vi genom fjärde säsongen har sett att Sanas handlingar har fått konsekvenser. Turerna kring russebussen, hennes fejkade Instagramkonto som helt oplanerat drabbade Vilde hårdast, missförstånden kring Yousef, slagsmålet som gav Isak näsblod och ett blått öga – men också Nooras återförening med William, och hur allt fallit på plats de senaste veckorna när hon började prata med människor.
Sana har styrt sedan starten, hon har varit inblandad i alla avgörande skeenden serien igenom: att Eva fick kontakt med Penetrator-Chris vilket i sin tur ledde till uppbrottet med Jonas, att Noora vågade lära känna William och ge efter för sina känslor, det var hon som sammanförde Even och Isak i Kosegruppa och därefter agerade bollplank åt Isak i hans komma ut-process. Sana är spindeln i nätet och har egentligen varit den övergripande huvudpersonen.
Men i slutet av Skams allra sista klipp lämnar Julie Andem över stafettpinnen till oss tittare. Hon gör det genom Jonas röst. Han får hålla talet, i samma stil som han inledde första säsongens första avsnitt men att läsa högt ur sin uppsats för Eva. Då liksom nu illustreras Jonas röst av ett bildkollage.
Denna gång ändrar det mot slutet karaktär från fiktion till verklighet. På skärmen flimrar brottstycken av kommentarsfält, från Skamsajten och Facebookgrupper tillägnade serien, förbi – här kan man med fördel titta på en dator eller telefon och pausa mellan varven för att hinna med – först arga och hatiska, sedan kärleksfulla och tacksamma. "Rädsla sprider sig men det gör lyckligtvis kärlek också", avslutar Jonas talet medan skärmdumparna flimrar förbi. Här är två av dem:
En del av kommentarerna är daterade så sent som förra helgen, det är färskvara som klippts in här som ett tydligt budskap till oss som tittar. Gör ont, och det blir dåligt. Gör gott, och allt blir bra.
Sensmoral av en enkel sort, måhända, men inte desto mindre sann. Julie Andem avslutar sina fyra säsonger genom att vända på perspektivet och rikta strålkastaren mot tittarna: Nu är det ni som ska ta över, och ni vet vad ni måste göra.
En sak till: Musikvalet till säsongens trailer var Don't let me be misunderstood med Cat Stevens. Samma artist dyker upp vid eftertexterna, nu med låten Peace train.
Now I've been happy lately
Thinking about the good things to come
And I believe ut could be
Something good has begun
Oh I've been smiling lately
Dreaming about the world as one
And I believe it could be
Someday it's going to come
***
De första två tredjedelarna av avsnitt 10 består av inblickar i några av rollfigurernas liv. Jag tar dem i tur och ordning. Och jag rekommenderar att man följer detta på Skamsajten, eftersom där finns chattar, sms och annat som ger ytterligare djup åt karaktärerna.

Vilde

Vi har varit på fest hos Eva och hos Chris, på bussmöte hos Sana – och hos Noora och de andra i kollektivet har vi varit riktigt mycket. Men Vilde har alltid haft ett skäl till att gänget inte kan samlas hemma hos henne: Mamma har vinkväll.
Alla har nog fattat att hon inte talar sanning men inte förrän nu släpps vi in genom dörren. I ett rum i lägenheten, med fördragna gardiner och i en säng som inte ser ut att ha bäddats på ett tag, ligger mamman bortvänd. Men det ser vi inte förrän efter ett tag.
Vilde står i badrummet och sminkar sig när Chris smsar att hon är utanför och undrar om hon ska komma upp. Nej, det ska hon inte. Vilde ska komma ner. Så ringer det på dörren och det är ordföranden i bostadsrättsföreningen som vill säga att mamman inte betalat in månadsavgiften. Vilde klistrar på ett leende och försäkrar att mamman, som inte är hemma, bara har glömt det. Klipp till när Vilde sitter vid köksbordet med jagad blick och bläddrar igenom en massa papper i jakt på räkningen. I fönsterkarmen har en tom glöggflaska blivit kvar.
Innan Vilde går ner till den väntande Chris tar hon in ett glas vatten och en ångestdämpande tablett till mamman. Klappar ömt om henne och säger att den som ringde på dörren inte ville något viktigt.
När hon kommer ut genom porten ser vi att Chris vet. Men hon säger inget. Hon skojar istället.
Dessa sex minuter förklarar så mycket om Vilde. Hennes nästan irriterande glada leende, hennes tendens till ätstörning, hennes fixering vid social status, hennes besatthet av William – den coolaste killen i hela skolan. Hemma får hon vara mamma till sin mamma och någon pappa verkar inte finnas. I skolan, med sina kompisar, kan hon få vara en annan.
Det är förklarande, det är hjärtskärande och det får mig att önska att Vilde hade fått en egen säsong.

Penetrator-Chris

Här matar Julie Andem fansen med roliga referenser. P-Chris och Eva ligger i hennes säng och han väcker henne på samma sätt som Jonas väckte henne på samma plats en gång för länge sen. Hon frågar om han har sovit gott och han berättar en dröm han haft om henne. Precis som Jonas gjorde, även om drömmarna skilde sig åt.
Mitt i det hånglet kommer Evas mamma hem – ytterligare en parallell. Men då puttade Eva bryskt ner Jonas på golvet bakom sängen, medan Chris nu stiger upp ur sängen, virar täcket om underkroppen och går fram och tar Evas mamma i hand och presenterar sig med namn. Mamman blir helt bortkollrad och upprepar bara dumt hans namn varpå han säger heter du också Chris? – precis som han sa till sin namne i allra första avsnittet när de möttes för första gången.
En rolig sekvens men med en underton. Penetrator-Chris, beryktad fuckboi, verkar nu mogen att bli förälskad på riktigt. Och han tror att det är Eva som ska omvända honom. På Sanas fest får vi dock se att han tror fel.

Jonas

Det är något av en överraskning att det är Emma, Isaks före detta, som Jonas står och hånglar med bakom husknuten. Det är ett hett hångel, men han vill inte visa sig på skolgården med henne.
När han sätter sig med Mahdi, Isak och Magnus får han ett mess från Penetrator-Chris som vill ha råd om hur Eva bäst bör uppvaktas. Jonas blir paff och lite ledsen. Genom chattarna på Skamsajten har vi fått reda på att Eva varit hemma hos honom nyligen. Det är uppenbart att han har känslor för henne fortfarande.
Men han är en fin kille, och påhejad av sina kompisar ger han råd till P-Chris och i nästa andetag skickar han en fråga till Emma och undrar om hon vill gå med på Sanas fest. Medan Mahdi, Isak och Magnus sitter och tramsar så genomgår Jonas en liten kris inför våra ögon. Men några dagar senare på festen faller allting på plats...

Chris

Chris har varit Skams mest pålitliga comic relief. Hon har alltid nära till ett flabb. Det har funnits ett uppdämt behov av att se en annan sida av henne. Det får vi här. Och på samma gång får vi oss ett gott skratt.
För i klippet om Chris får vi också en rejäl dos av den kultförklarade skolläkaren Doktor Skrulle. Chris går till henne för att hon känner sig handfallen gentemot Vilde. Hon vill vara ett stöd men har svårt att prata om problem och känner sig därför som en dålig vän. Doktor Skrulle får Chris att känna sig som en något bättre vän, men vägen dit är en rad komiska poänger.
Efter besöket börjar Chris sakta bli lite mer aktiv i sina vänskaper. Och när tårarna rullar nedför hennes ansikte på Sanas fest, då gör de det nedför mitt också.

Even

Ok, ärligt nu. Om jag hade fått bestämma hade jag velat ha en säsong med Even som huvudperson. Han intresserar mig orimligt mycket och samspelet mellan Henrik Holm som spelar Even och Tarjei Sandvik Moe som spelar Isak upphör aldrig att imponera.
När Isak blev förälskad i Even var han en cool, flirtig kille. Mörkret som fanns därunder blottlades inte förrän senare. Det hade varit så mycket värt att få se världen genom Evens ögon. Men nu är det som det är, och detta är vad vi fick.
Det är Isaks födelsedag. Han fyller 18. Even sitter på skolgården och väntar på honom, med ett par öl i ryggsäcken och en nervös känsla i kroppen, och ska snart ta honom till en park där vännerna väntar med grillkorv och mer öl.
Något är släckt i hans ögon när han smsar nervösa kontrollfrågor i en grupp med både hans och Isaks killkompisar och tjejgänget. De tycker att han ska slappna av. Han svarar att han vill att Isaks födelsedag ska bli perfekt och ni skulle bara veta vad han behöver stå ut med årets övriga dagar. Han är alldeles för bra för mig. Han skriver det till alla och jag inser hur långt han har kommit i att vara öppen med sin bipolära sjukdom.
Här gör Chris en insats och skriver något fint till Even innan Isak dyker upp. De sitter på bänken ett tag. Skålar i burköl, dricker och pussas. Even undrar om han har hittat sin födelsedagspresent. Det har inte Isak. Presenten är en film som ligger på Youtube och Isak kräver en ledtråd. Han får den, och vi får den, för det är så fint ordnat att filmen är en present även till oss. Titeln börjar på G.
Jag lovar, innan jag hade sett klart klippet, och jag såg det tämligen direkt efter att det hade publicerats på Skamsajten, hade länken till filmen postats i flera av de Skamfangrupper jag är med i på Facebook. Här är den:
Detta är filmen som Even pratar om att han ska göra redan när han och Isak ligger ovanpå Isaks säng och lär känna varandra efter att de kysst varandra för första gången i poolen. Det låter som en pompös skitfilm, säger Isak. Men det är allt annat än det. Det är en lekfull video med scener ur Isaks och Evens gemensamma liv, ihopklippt till en poplåt av Gabrielle, hon som som också gjort Fem fine frøkner som spelas i den ikoniska köksscenen.
Det är en fantastisk kärleksförklaring han ger Isak i födelsedagspresent, men det är också en högklassig present till oss från Julie Andem. Hon matar Evakfansen med en ren delikatess.
Isak hittar inte filmen förrän ganska sent på kvällen. De är på olika håll på födelsedagsfesten som fortfarande håller på och 21.21 smsar han Even och där får vi ytterligare en present – 21.21 är ett betydelsefullt klockslag för paret. Det är då de smiter iväg till den där poolen och det är också då Isak är född – 21 juni klockan 21.21. Ingenting i Skam är en tillfällighet.
Men innan de drar iväg till parkfesten dröjer de kvar på sin bänk och kysser varandra. En man som passerar på andra sidan gatan ropar att de är disgusting och Isak blir helt jävla vansinnig, helt utom kontroll vansinnig.
Det tar ett bra tag för Even att lugna honom. Han gör det genom att hålla hans huvud i ett stadigt grepp, se honom i ögonen och säga det går bra. De håller om varandra en lång stund och scenen är en spegling av O helga natt-scenen, när Isak sprang från konserten i kyrkan till skolan efter att ha fått något som liknade ett farväl-sms från Even. Då var det han som var den starka, nu räddar Even honom tillbaka. Even som känner sig så ovärdig Isak är helt nödvändig för honom. De är starka för varandra.

William

William har blivit en annan. Han har bestämt sig. Nu är han färdig med London, färdig med att jaga pengar i pappas firma, kanske färdig med pappan också. Och han är definitivt färdig med att jaga tjejer.
Han och Noora har åkt till Bygdøy för att bada men ligger påpälsade på gräset. Hon skriver på talet till Sana, han kittlar henne med ett grässtrå och smsar med pappan, som vill att han ska lämna Noora och komma tillbaka till London. Men William låter sig inte övertalas. Han väljer kärleken, och vill plugga juridik i Oslo.
Vi är vana vid att se William torna upp sig över Noora i olika situationer – här befinner hon sig hela tiden över honom, rent fysiskt. Bara precis den sista sekunden skiftar de position. Ett sätt att säga att nu är Noora starkare i förhållandet, kanske till och med är det hon som har makten.

Eskild & Linn

När Noora och William är ute på Bygdøy ringer Linn från kollektivet och undrar om Noora kan köpa toapapper på hemvägen. Men Noora vet inte riktigt när, eller om hon kommer hem. Linn låter riktigt låg i telefon. Toapappret är förmodligen ett svepskäl.
Scenen från kollektivet är sorglig men fin. Eskild har köpt "Hela id-pakka" till dem så att de ska vara fint klädda på Sanas fest. Han har till och med köpt en sjal till Linn. Men hon är så knäckt över att Noora håller på att försvinna från kollektivet och trots att Eskild på sitt vanliga manér försöker muntra upp henne är det tydligt att han också är ledsen. Noora tycker om oss och vill att vi ska ha det bra. Och vi kommer att ha det bra för vi har varandra. Jag ska ta hand om dig och du ska ta hand om mig, säger han innan de gråter och kramas.
Och det står klart: Noora är Skam, som nu försvinner ur våra liv, och vi måste låta det ske. Men vi finns kvar och vi ska ta hand om varandra. Alt er love, liksom.
(Sedan visar det sig på Sanas fest att Noora ändå tänker stanna kvar i kollektivet. Är det en hint om att det finns en planerad fortsättning på Skam som inte är en säsong 5 till hösten utan något annat? Låt oss leva i skön ovisshet.)
***

Bonus 1: Penetrator-Chris och tjejerna

Jag vet tyvärr inte vilken kvicktänkt person som gjort detta kollage som dök upp i sociala medier i Skamrelaterade sammanhang strax efter att avsnittet hade sänts i sin helhet i Norge i lördags. Men jag tackar för lånet. Här är P-Chris med Sara, Eva och Emma i sista avsnitten av säsong 2, 3 respektive 4. Och alla tre tjejerna hävdade Isak att han var kär i innan han träffade Even och kom ut.

Bonus 2: Mother of fandom skojar till det

Henrik Holms mamma Siv Svendsen har genom hela Skamhysterin varit en entusiastisk supporter och restaurangen i Oslo hon äger har varit något av en sambandscentral för ditresta fans från hela världen. Tålmodigt har hon ställt upp på bilder, med eller utan sonen, och tagit emot gåvor från besökare. Hon kallas Mother of Fandom.
I fredags kväll hölls en stor avslutningsfest för skådespelarna på Sentralen i Oslo. Norska artister som Cezinando, Hkeem & Temur och Kjartan Lauritzen som medverkat på soundtracket spelade, och sociala medier översvämmades under midsommaraftonens kväll med bilder från evenemanget.
En av dem som lade upp bilder var just mamma Siv, som tog en bild på sig och Tarjei Sandvik Moe och skrev med min svärson.
Avsnitt 10 av nya säsongen av Skam finns nu på SVT Play. Det är det sista i serien. Klippen som avsnitten består av kan under veckan ses i ett flöde efterhand de läggs ut på Skamsajten.
Nord & Francke på Instagram!
Här finns vi på Facebook!
Vår podd är här!
Mejla oss!
Gå till toppen