Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Bin flyttar in på Coops tak

Under onsdagen fick Coop vid Mobilia 20 000 nya medarbetare. Med stor försiktighet installerades de på taket för att få full tillgång till närområdets grönska.

Lokalproducerat, miljövänligt och småskaligt. Stora Coops nya satsning går i tidens tecken. 20 000 bin ska från producera honung från butikens tak som ska säljas en våning ner.
– Idén kommer från en butik i Helsingborg och det känns helt rätt att ha bin här i Lund också. Vi jobbar mycket med hållbarhet och miljötänk så bin kändes som ett bra nästa steg, säger butikschef Jörgen Winqvist.
James Brockie bär upp kupan med de 20 000 bina till Coops tak.Bild: Ingemar D Kristiansen
Peter Mjärdner jobbar med lokal mat på Coop.
– Lund är en stad med väldigt medvetna konsumenter och efterfrågan på närodlade varor är stor. Utan bin skulle vår frukt- och grönsaksdisk vara väldigt tom, säger han.
Peter Mjärdner och Jörgen Winqvist tar glatt emot den värdefulla lasten.Bild: Ingemar D Kristiansen
Bina, som kan flyga upp till tre kilometer från sin kupa för att hämta nektar, kommer från biodlaren James Brockie i Helsinborg. Det är också han som kommer att sköta det löpande underhållet.
–Jag tror de kommer trivas bra här, det finns mycket ljung runtomkring och många säger att ljunghonung är den godaste. Den har en lätt smak av mint, berättar han.
Kupan surras fast på en lastpall så att den inte ska blåsa iväg.Bild: Ingemar D Kristiansen
Uppe på taket är det tomt och vidsträckt. Jörgen Winqvist och Peter Mjärdner hade gärna skaffat fler bikupor än en, men de vill börja i det lilla.
– Här hade vi ju kunnat odla i framtiden, tomater och jordgubbar. Och så klart ha ännu fler bin, säger Peter Mjärdner och skrattar.
Men först ska det första bisamhället bekanta sig med omgivningarna. När den första honungen har skördats om några veckor börjar den säljas till samma pris som vanlig svensk honung.
– Jag tror att den här kupan kommer att producera mellan 20 och 40 kilo honung per säsong, säger James Brockie.
Bina anpassar sig snabbt till sitt nya hem.Bild: Ingemar D Kristiansen
Fakta

Bisamhället

Bin är mycket disciplinerade djur som prioriterar samhällets nytta framför allt annat. Bisamhället styrs av en drottning som lever i tre till fem år. Drottningen skickar ut arbetsbina på nektarjakt och när de kommer tillbaka dansar de en speciell dans (de flyger runt varandra) som visar var och hur långt bort den bästa nektarn finns. Denna dans kan även människor tyda. Drottningen parar sig med flera olika drönare, vid parning faller drönarens könsorgan av och denne dör. Om det finns ännu levande drönare kvar i slutet av säsongen så slängs dessa ut ur kupan, på order av drottningen, då de inte längre fyller någon funktion.

Gå till toppen