Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Wimans blogg

En paus med Viggo Jensen var kvällens höjdpunkt

En timid dansk gentleman som snart fyller 70 år - en gång i tiden var han MFF-tränare.

Mannen i mitten - Viggo Jensen, MFF-tränare på tidigt 90-tal. FOTO: Max Wiman
Hur många kommer ihåg Viggo Jensen? Kanske inte så många, eftersom tiden i MFF inte blev så framgångsrik och det dessutom var under en period då inte så många brydde sig. I alla fall inte gick på matcherna.
Bob Houghton fick lämna på sommaren 1992 efter en inte så lyckad andra sejour. Laget hade "blivit" femma i allsvenskan under våren, nu skulle den fortsätta som Mästerskapsserien under hösten.
In kom Viggo Jensen från Danmark. Han skulle vara kvar 1993 också när MFF landade på tionde plats i allsvenskan.
Han kom in i pressrummet i går också när MFF mötte Zagreb. Eftersom jag var lös och ledig semesterfirare, blev det en mysig paus med lite gamla minnen och tankar från dansken.
Och jag fastnade i en jämförelse som säger mycket om MFF då och nu, om Malmö förr och idag.
– Jag tycker det är roligt att komma hit. Fascineras av intresset. Det är fantastiskt - jag såg MFF mot Real Madrid i Champions League. Det var annat på min tid. Inte bara lite folk, men inte så mycket stämning. Det är fantastiskt att komma in en sådan här dag och även om de inte är så många, så sjunger alla med i MFF-sången när laget kommer in.
Ungefär så sa Viggo Jensen, jag varken antecknade eller spelade in.
Det var 2048 åskådare på stadion denna träningsmatchkväll.
Med hjälp av allsvenskamff.blogspot.se gav jag mig in statistiken från Viggo Jensens år i MFF, eftersom jag vet att det var då publiken dippade rejält - och fann följande allsvenska matcher av speciellt intresse:
1992, Mästerskapsserien
31/8 MFF-Norrköping 1666 åskådare (3-1)
1993
24/6 MFF-Häcken 1926 åskådare (3-0)
11/9 MFF-AIK 1830 åskådare (2-0)
9/10 MFF-Örebro 1555 åskådare (1-1)
I dag tycker säkert en del att det är klent när det kommer 2048 betalande åskådare till en träningsmatch. Men betänk också att många såg den via Sydsvenskans tv-sändning.
Fyra gånger under Viggo Jensens år i MFF var det alltså färre åskådare på allsvenska hemmamatcher för MFF än på en träningsmatch sommaren 2017. Gamle kollegan Håkan Malmström påpekade att siffran mot AIK var lite Jensens fel. Han drev nämligen igenom att matchen spelades klockan 18.00 en lördagskväll.
Det kan nämnas att klassikermötet Göteborg-MFF sågs 1973 av 1676 åskådare på Gamla Ullevi. Allsvensk fotboll befann sig i en publikdepression.
Som jag minns det hade Viggo Jensen på den tiden en än i dag ganska typisk dansk ledarstil - det vill säga tämligen auktoritär och rak, men väldigt trevlig bredvid. Tiden i MFF blev en tuff parentes, men laget och klubben tog ändå en plats i hans hjärta.
En udda koppling mellan MFF, Jensen och Magnus Pehrsson är faktiskt att dansken också varit förbundskapten för Estland. Det varade dock bara ett halvår, det andra, 2007.
Varför var han då i Malmö på tisdagen - tillsammans med en rad andra danskar?
– Jag jobbar lite grand som scout åt Silkeborg fortfarande. Så vi var några som var över och tittade på några spelare, förklarade han.
Sen fanns det ett skäl till.
– I går firade vi i Ystad att det var 25 år sedan Danmark vann EM-guldet i fotboll här i Sverige. Det var en helt fantastisk sommar och jag minns hur många av er svenskar blev "danskar" när ni hade åkt ut. Jag har alltid upplevt er som vänligare mot oss än vad vi är mot er. Kanske har det att göra med att vi såg oss som lillebror i många sammanhang i många år, funderade Viggo Jensen.
Han berättade också att Silkeborg byggt en ny stadion, men att man där som på många håll i Danmark kämpar med väldigt låga publiksiffror. Danmark har inte alls - mer än för enstaka lag - fått den publika boomen som Sverige fått sedan Viggo Jensen jobbade här.
Sen var det dags för andra halvlek. Och det var nästan lite synd. För kvällens trevligaste minne var pratstunden med Viggo Jensen, tränare i MFF under ett och ett halvt år.
***
Samtidigt som MFF träningsspelade internationellt, så smög Champions League-året igång. Vet inte ens om ni märkte det. Men första kvalomgången spelade fyra matcher och det bjöds på en rejäl skräll måste man säga.
The New Saints från Wales lyckades nämligen hemmaförlora med 1-2 mot Europa. Ja, inte hela Europa, men Gibraltars mästarlag heter så.
I min värld är det också aningen märkligt att Maltas mästarlag Hibernians hemmavann mot Tallinn från Estland. Hibernians har aldrig gått vidare från första omgången.
Färöiska Vikingur vann med 2-1 mot Trepca 89 från Kosovo.
Alashkert från Armenien besegrade Santa Coloma från Andorra med 1-0.
I kväll möter Linfield från Nordirland La Fiorita från San Marino.
I avdelningen oviktigt vetande råkade jag se att Linfield har 52 ligaguld och 43 cupsegrar i Nordirland...
Gå till toppen