Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hälsosatsning på flera tusen kommunanställda

EU-miljoner ska ge medarbetare i Lomma, Kävlinge och Burlöv ett hälsosammare arbetsliv.

De tre kommunerna har gemensamt fått 16 miljoner kronor av Europeiska socialfonden för att främja medarbetarnas hälsa.
– Det gör att vi kan förverkliga sådant vi vill göra för våra medarbetare, vi får en väldig draghjälp med dessa medel, säger Jan Sohlmer, kommundirektör i Lomma kommun.
Totalt är cirka 4 300 kommunanställda i de tre kommunerna, inom 200 olika yrkesgrupper. De största är bland andra lärare, förskolelärare och vårdanställa.
EU-pengarna blir en satsning på samtliga kommunanställda i de tre kommunerna.
– Det är hård konkurrens om personal, därför är det viktigt att vi tar hand om de anställda vi har. Det är också ett sätt att visa våra anställda att vi bryr oss och att vi satsar på dem, säger Jan Sohlmer.
Projektet är tvåårigt med start i november. Första halvåret består av en analysfas för att kartlägga vilka behov som medarbetarna har, bland annat med hälsofrämjande arbete inom ledarskap, motivation, delaktighet, samarbete och kreativitet.
Först efter det genomförs förändringar. Åtgärderna kan variera i de tre kommunerna. Det kan handla om kompetensutveckling, workshops och föreläsningar.
Mikael Persson, kommundirektör i Kävlinge kommun, menar att summan ska ses som stor i förhållande till de resurser som finns i kommunerna dag för att förebygga ohälsa. Tillsammans med tiden som de tre kommunerna lägger ner på projektet blir det totalt en satsning på 22 miljoner, menar han.
– Under 2010 och framåt har sjukfrånvaron ökat i hela samhället, inte minst i offentlig sektor bland kvinnodominerande yrken. Vi har med vårt tidigare hälsoarbete planat ut den kurvan och detta ger oss extra möjlighet att jobba förebyggande med hälsoarbetet, säger Mikael Persson.
Hur kommer exempelvis en lärare eller vårdanställd konkret att märka en skillnad?
– Det får analysen visa, men kärnan är att jobba med hälsofrämjande ledarskap, att man som medarbetare blir sedd och lyssnad och på och att arbeta med varningssignaler vad gäller bland annat stress. Medarbetarna är vår viktigaste resurs, det är viktigt att de känner att de orkar och trivs, säger Jan Sohlmer, Lomma.
Gå till toppen