Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon är en av hjärnorna bakom Rosengårdsfestivalen

Nu på fredag bjuder Tegelhuset Bricks in till fest med några av svensk hiphops största namn. Alla är välkomna. "Det är inte bara för oss som bor här", säger arrangören Aya Moussa.

Aya Moussa hänger ofta på Tegelhuset i Rosengård. "Personalen är fin och hjälpsam", säger hon.Bild: Peter Frennesson
Allting började med kärleken till artisten Cherrie. Aya Moussa, 13, och hennes syster Sara Moussa, 15, bad personalen på Tegelhuset Bricks i Rosengård att boka favoritartisten till Rosengårdsfestivalen. Och det ville ungdomsledarna.
– Men bara om vi hjälpte till med festivalen, säger Aya Moussa.
Nu har det gått två månader sedan Ingrid Kling och de andra som jobbar på Tegelhuset ställde sitt ultimatum. Sedan dess har systrarna varit med och formgivit affischen och funderat över hur de ska göra det trevligt i artisternas loger.
Läs också Cherrie, Erik Lundin och Leslie Tay till Rosengårdsfestivalen
– Men nu arbetar vi mest med nervositeten inför fredagen, säger Ingrid Kling.
Hon ömsom lockar, ömsom pressar Aya Moussa att våga gå upp på scenen och presentera artisterna tillsammans med konferencieren Behrang Miri. Det är några av hiphop-Sveriges tungviktare som kommer. Förutom Cherrie: Erik Lundin, Leslie Tay och poeten Iman Talabani.
– Du kommer att kunna skryta om det resten av livet, försöker Ingrid Kling.
Aya Moussa skruvar nervöst på sig.
– Det känns skämmigt, säger hon.
Artisten Cherrie under Stockholm Music and Arts förra året.Bild: Vilhelm Stokstad/TT
Men hennes plan är i alla fall att få en pratstund med Cherrie. Festivalens dragplåster har sina rötter i Somalia och har en speciell plats i Aya Moussas hjärta. Inte minst för de personliga texterna.
– Jag gillar att hon sjunger om verkligheten och hyllar kvinnor, säger hon.
Cherrie sjunger om sitt liv, berättar hon. En av texterna handlar om att tvingas söka skydd på en kvinnojour med sin mamma, en annan om kriminalitet i förorten och en tredje om att vara ihop med en kille som beter sig illa.
– Även om jag är ung och inte har gått igenom så mycket hemska saker blir jag ändå berörd, säger Aya Moussa.
Bakom festivalen står förutom Tegelhuset Bricks även MKB, Malmö stad och föreningen Somaliska freds. Förra året besöktes festivalen av drygt 1000 personer. I år hoppas man på ännu fler - uppåt 5000 besökare.
Innan artisterna går på scenen uppträder Somaliska freds dansgrupp med den populära dansstilen dabke. Det blir även ansiktsmålning och hoppborg för de minsta.
Arrangörerna önskar att Malmöbor från hela staden kommer. Aya Moussa känner sig stolt.
– Många förknippar Rosengård med kriminalitet och allt fult. Men det här är faktiskt bara ett vanligt bostadsområde. Vi kanske har mer problem än andra områden, men det bor fortfarande en massa underbara människor här.
Festivalen är för alla Malmöbor, säger Aya Moussa.
– Det är bara en helt vanlig festival, inget farligt kommer att hända.
Fakta

Rosengårdsfestivalen och Tegelhuset Bricks

Årets Rosengårdsfestival går av stapeln fredagen den 30 juni. Uppträder gör Cherrie, Erik Lundin, Leslie Tay och spokenword-poeten Iman Talabani. Behrang Miri är konferencier.

Från klockan 15.00 på Rosens röda matta vid Tegelhuset på Dicksons väg 3 och Örtagårdstorget. Artisterna uppträder från klockan 18.00.

Restaurangen Roots of AfroArabica kommer att sälja mat.

Tegelhuset Bricks är en mötesplats för ungdomar i åldern 13 - 20 år som drivs av Malmö Stad. Öppet varje vardag för den som vill hänga, plugga, äta mellanmål eller bara prata med någon.

Gå till toppen