Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Jag tycker att det vore fruktansvärt att inte behöva kämpa längs vägen

"Det är vägen, som är mödan värd". Daniel Lindqvist använder sig av ett Karin Boye-citat i sitt svar till Melissa Alajbegovic.Bild: Roald Berit
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Nog finns det mål och mening i vår färd - men det är vägen, som är mödan värd”, skrev Karin Boye så klokt för snart hundra år sedan och orden leder till eftertanke efter att ha läst två skolungdomars beskrivning av sin verklighet där allt fokus ligger på en enda bokstav. Som om den enda bokstaven skulle definiera vilka de är. Det stämmer inte. De är så mycket mer. Dessa ungdomar menar också att skolan och livet ska vara roligt och att de inte ska känna stress och oro. Jag tror att man måste förstå att allt man gör inte är roligt, men att tillfredsställelsen man känner när man har lyckats ta sig igenom en svårighet är värd allt slit. Det är antagligen den tillfredsställelsen och glädjen som får utlopp den dag man tar studenten eller när man äntligen får ett jobb man har kämpat för, eller när man kanske bara äntligen förstår vad en verbfras är. Om man inte behöver kämpa blir inte heller lyckan av att klara av något lika stor; om allt ges en blir man likgiltig – man kanske dessutom slutar kämpa. Det tycker jag vore fruktansvärt! Att inte behöva kämpa.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen