Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Harvard nästa för toppstudenten Louise

Att ta studenten kan vara mål nog för många. För Louise Estberg var målet dels att gå ut med toppbetyg och dels att komma in på en bra skola i USA. Tack vare hennes vinnarskalle, både när det gäller skola och höjdhopp, gick drömmen i uppfyllelse.

Harvardtröjan är redan inköpt. Nu återstår det planering och packning för Louise Estberg inför resan i augusti.Bild: Carolina Svensson
Naturvetenskapliga linjen på Malmö idrottsgymnasium ligger bara några veckor bakom henne när det är dags för nästa skoläventyr, denna gång i ett helt annat land. I december kom beskedet att hon kommit in på Harvard och nu förbereder hela familjen resan över Atlanten.
Att det blev Harvard var ingen slump, även om tanken att överhuvudtaget komma in kändes avlägsen, trots A i alla ämne som slutbetyg. Men Louise Estberg har tränat friidrott i tolv år och tagit sex medaljer i höjdhopp i Svenska mästerskap för juniorer och ungdomar. Och är det något som hjälper till med att komma in på amerikanska universitet så är det en talang utanför skolans lektionssalar.
Skola, toppbetyg och samtidigt bra resultat inom en idrott. Det låter som en omöjlighet för en del, men för Louise Estberg har det snarare varit en fördel att idrotta.
– Jag är en tävlingsmänniska. När jag började gymnasiet ville jag gå ut med A i allt, jag satte det som mål och klarade det. Och som idrottsmänniska sätter man alltid upp mål.
Hon började efterforska möjligheterna att bli antagen och såg på skolans hemsida att deras idrottslag satt upp kvalgränser för att vara med.
– Hoppade man högre än kvalgränsen kunde det vara aktuellt att få vara med i laget. Så såg jag att jag hade hoppat fem centimeter högre än den gränsen. Så jag åkte dit på ett träningsläger förra sommaren.
Hon berättar om fjolårets resa till Harvard som en självklarhet. Och kanske är det hemligheten till framgång, att inte se svårigheter, bara möjligheter.
Förslaget om att åka iväg fick stöttning av föräldrarna.
– Louise hade nosat upp det själv. Hon ville hemskt gärna gå på Harvard och det är väldigt svårt att komma in. Så tänkte hon att om hon åker dit och presenterar sig så har hon etablerat en kontakt. Det lät förnuftigt när hon berättade det så vi sa ja visst, åk du, säger hennes mamma, Christel Estberg.
Träningslägret var inte organiserat av skolan, men Louise Estberg visste att många av Harvards tränare skulle vara där.
– De sa att de var intresserade av att ha med mig i laget. Så dagen efter visade de runt på skolan och jag fick veta mer om träningen. Sen hade jag mailkontakt med tränarna och de sa att de skulle vara med och stödja min ansökan. Då blev chansen större att jag skulle komma in.
Väl tillbaka i Sverige skrev hon uppsatser till ansökningen, fick rekommendationsbrev av lärare och yrkesvägledare och skickade iväg dessa tillsammans med betygen. Efter intervjuer och kontakten med tränarna på Harvard fick hon välkomstbrevet.
– I början kändes det inte så verkligt. Det är mest nu de senaste två månaderna som det börjat falla på plats. Det känns nervöst för jag vet inte vad jag ska förvänta mig, men samtidigt är det en utmaning och det ska bli jättekul.
I augusti åker hon med sina föräldrar till Boston och vidare mot Harvard. Under några dagar är det först dags för introduktion för internationella studenter och val av kurser. För det väljer studenterna först på plats. Vad det blir eller vad Louise Estberg planerar för yrke i framtiden är fortfarande ovisst. Men det lär bli en bra utbildning oavsett, Harvard är ett av USA:s mest ansedda universitet.
Louise Estberg gick natur på gymnasiet är det ett yrke inom det naturvetenskapliga fältet som lockar.
– Inte läkare, men kanske åt ingenjörshållet, säger hon.
Harvard tävlar med 42 universitetslag i olika idrotter och om höjdhoppet går bra kan hon tänka sig att satsa på det under några år.
– Men jag valde Harvard för att jag vill ha en bra utbildning.
Fakta

Louise Estberg

Ålder: 18 år

Bor: Staffanstorp

Familj: Mamma, pappa och hunden Enzo.

Aktuell: En av två svenskar som kommit in på Harvard i USA i år.

Kommer att sakna mest: Familj och vänner

Kommer att sakna minst: Skånetrafiken

Tips för att få bra betyg: Att utveckla studieteknik som fungerar för en själv och lägga ner tid på det.

Tips på bra studieteknik: Flashcards: Kort med en fråga på ena sidan och svaret på den andra.

Fakta

Harvard

Harvard ligger i Cambridge, Massachusetts och grundades 1636 av Massachusetts lagstiftande församling. Det är uppkallat efter John Harvard som var universitetets främste finansiär. Harvard är USA:s äldsta institution för högre utbildning och är medlem i Ivy League som består av de åtta mest inflytelserika och prestigefyllda universiteten i USA:s nordöstra del.

Kända personer som studerat på Harvard: Natalie Portman, skådespelare, studerade psykologi, T. S. Eliot, vinnare av Nobelpriset i litteratur, Bill Gates, grundare av Microsoft (tog ingen examen), John F. Kennedy, USA:s 35:e president, Mark Zuckerberg, grundare av Facebook (tog ingen examen).

Gå till toppen