Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Per Svensson: ”Det är aggressiviteten, känslan av att vara kränkt och berövad sin rättmätiga plats i kön, som håller samman den ideologiska familj Kent Ekeroth tillhör”

Bild: Anders Wiklund/TT
Är Kent Ekeroth dömd för ett politiskt brott?
Det givna svaret är: Absolut inte. Han är fälld för ett banalt fyllebrott. Det är illa nog om man aspirerat på att bli justitieminister.
Ekeroths problem tycks vara en olycklig kombination av dåligt ölsinne, aggressivitet, dåligt omdöme och en inre gps inställd på krogarna kring Stureplan.
Han hade säkert kunnat vara promillestinn och omdömeslös också som miljöpartist, till och med som partilös. Det kan därför framstå som skadeglatt i överkant att försöka dra politiska växlar på domen för ringa misshandel. Ibland är en örfil bara en örfil. Ibland är en dumhet bara en dumhet.
Men, kan man å andra sidan resonera, om nu Kent Ekeroth inte har agerat aggressivt på grund av att han är Sverigedemokrat så kanske det ligger något i det omvända: Han är Sverigedemokrat för att han är benägen att agera aggressivt. Han har sökt sig till den nationalistiska rörelsen därför att han där har kunnat få sin aggressivitet kanaliserad, bekräftad och uppmuntrad.
Det är aggressiviteten, känslan av att vara kränkt och berövad sin rättmätiga plats i kön, som håller samman den ideologiska familj Kent Ekeroth tillhör. Andra, folk som egentligen inte har här att göra, blir insläppta i värmen. Men själv blir man portad. Fy fan!
Så sedd är Kent Ekeroths örfil kanske ändå politisk, åtminstone på ett metaforiskt plan. Man kan tänka sig den som en sinnebild för det som de kränkta Sverigevännerna drömmer om att få göra den dag de själva får bli nationens ordningsvakter. Då kommer det att svida rejält i PK-packets skinn.
Gå till toppen