Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Teknik trumfar politiken. Människan slår tekniken.

Facbookgrundaren Mark Zuckerberg talade på Harvarduniversitetet i maj och påminde om att alla företag startar lokalt och i en liten skala.Bild: Steven Senne
Iphone har revolutionerat vardagen. Det är svårt att minnas hur livet tedde sig innan den kom för tio år sedan. Idag finns banken, musiken, filmen, meddelandena, samtalen, fotografierna, spelen och sociala medier i var mans hand. Att koppla upp och av med pekskärmen är en självklarhet för barn.
Entreprenören och visionären Steve Jobs omdanade inte bara datorn och telefonen, utan även foto-, film- och musikindustrierna genom sitt engagemang i företagen Apple och Pixar. Det är inte märkligt att det finns en kult runt såväl hans person som produkterna. Framgångarna har också skapat rejäla muskler i företaget. Iphone har sålts i över en miljard exemplar och intäkterna från den smarta telefonen står för två tredjedelar av Apples omsättning. Exemplen är dock många på stora bolag som krympt eller rent av har gått under när konkurrenter skapat nytt och sprungit om.
Kommer till exempel dagens stjärninnovatör Elon Musk att omvälva världen? Hans företag Tesla säljer inte bara fashionabla elbilar utan även takpannor med solceller – som är minst lika snygga och billiga som konventionella takpannor. Förmodligen kommer denna energiteknik vara viktigare för jorden än de rymdresor som Musk också planerar arrangera för förmögna privatpersoner.
Eller inte.
Det är inte sällan som annat än det som experterna och förståsigpåarna tror får stort genomslag. Det fanns förstås kritiker och pessimister som inte trodde att iphonen skulle slå igenom. Ingenjörer menade att dess tekniska prestanda inte var lika bra som andra smarta telefoners.
Men Steve Jobs förstod betydelsen av design, kommunikation och identitetsbyggande. Det var inte bara användargränssnittet, mjukvaran och hårdvaran som lade grunden för iphonelivsstilen.
Värt att notera är att flera andra nya globala företag arbetar med att knyta samman människor: Uber, Facebook, Snapchat, Twitter, Airbnb och Amazon.
Rekordvärderingen av taxitjänsten Uber baseras på att den kunskap som företaget samlar på sig om hur människor rör sig i städer runt om i världen är oerhört värdefull. Tanken är att få fram självkörande transportmedel.
Mark Zuckerberg berättade i ett briljant tal på Harvarduniversitetet i maj att han vid lanseringen av Facebook inte hade en tanke på att just hans plattform skulle samla en fjärdedel av jordens befolkning tretton år senare – han var bara en collegegrabb. Men hans övertygelse om att människor vill knyta band mellan varandra drev honom framåt, dag efter dag. Zuckerberg underströk också att det inte räcker med att ha en egen övertygelse, utan det handlar om att skapa meningsfullhet för andra. Han uppmanade åhörarna att samlas lokalt för att bygga ett gott samhälle underifrån.
Så långt innovatörer på den privata marknaden. Vilka slutsatser ska samhällsplanerare dra? De sätter rättsliga, ekonomiska och fysiska ramar som ofta gäller under lång tid.
En klok strategi är att fatta många mindre beslut, som går att ompröva och förändra. Det brukar vara mer framgångsrikt än att fatta ett enda stort beslut som inte går att riva upp. Att bygga spårbunden trafik är till exempel ett vanskligt område. Elon Musk – eller någon annan – kommer förmodligen att bokstavligen blåsa förbi mångmiljardinvesteringarna. Det gäller att göra kvalificerade gissningar, och göra systemen flexibla.
Företagaren Jan Stenbeck presenterade en gång en slagkraftig maktteori: En person har en idé. Pengar slår emellertid idén. Sedan slår politik pengarna. Men teknik slår politiken.
Tur är väl det. Befintliga institutioner tenderar att vara konservativa och tillbakahållande. Det behövs nästan alltid vildhjärnor för att genomföra verklig innovation.
Steve Jobs hyllar dessa rebeller i en legendarisk reklamfilm för Apple: "Det enda du inte kan göra är att ignorera dem, eftersom de förändrar saker. De flyttar mänskligheten framåt. Vissa kan se dem som galna, vi ser genier. För människor som är galna nog att tro att de kan förändra världen, är just de som gör det."
Människan slår tekniken.
Gå till toppen