Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ätbar konst planteras i Hyllie

På lördag öppnar Agrikultura triennal i Hyllie. Trettio verk relaterade till odling, mat och vårt förhållande till naturen planteras. En stor del av konsten är ätbar – och besökarna bjuds in till att både laga och äta konstverken.

Konstnären Erik Sanner har byggt en krater inspirerad av Mars, och är i färd med att måla den röd.Bild: David Helander
– Många konstnärer har börjat ifrågasätta vad vi människor äter, och hur vi äter, berättar Marek Walczak, en av curatorerna för utställningen. Vi har sett att många också börjat göra konst relaterat till det, och det var så vi bestämde oss för att ha en utställning med det temat.
Årets triennal är den tredje i ordningen. Denna gång ställs verken ut utomhus, i den del av Hyllie där den planerade Engelska parken kommer ligga.
Amanda Mcdonald Crowley och Marek Walczak ligger bakom triennalen.Bild: David Helander
Utställningen består av både installationer, performance och workshops. Bland annat kommer besökarna kunna både laga och äta mat.
– En workshop handlar om dumplings. Många kulturer har sin egen version av degknyten, och konstverket blir den dialog som uppstår när man lagar och äter dumplings tillsammans, berättar Marek Walczak.
Juanli Carrión är en av konstnärerna. Han har arbetat tillsammans med boende i Holma och skapat en ”helande trädgård”, en rabatt med plantor som de boende valt ut. När Juanli Carrión fick reda på var utställningen skulle äga rum gjorde han research om området och hittade Holma självförvaltning, där de boende sköter om sin innergård tillsammans.
– Jag intervjuade dem och hade workshops med dem tidigare i år, berättar han. Baserat på de intervjuerna utformade jag trädgården.
Juanli Carrión, en av konstnärerna.Bild: David Helander
Verket är en åttakantig låda med jord och några plantor. Imorgon kommer resten av växterna planteras av Holmaborna. Formen är inspirerad av de 32 länder där de boende Juanli Carrión samarbetat med har sina rötter. Alla ländernas kartor får plats inom formen.
–Alla plantorna har någon sorts ”helande kraft”. Det kan vara fysiskt, spirituellt eller visuellt. Det är både ätbara och dekorativa plantor, säger Juanli Carrión.
Utställningen är igång fram till den 27 augusti och är öppen varje dag. Workshops och rundturer kommer hållas varje fredag och lördag. Men även när ingen av curatorerna är på plats kommer det gå att göra egna rundturer.
– Det är QR-koder på alla skyltar, och på vår hemsida kan man läsa mer om varje verk, berättar Marek Walzczak.
Det finns hopp om att delar av utställningen kan inkluderas i Engelska parken när den byggs.
– Vi hoppas vi kan påverka hur Malmö Stad tänker när det kommer till planteringen. Vi hoppas att åtminstone några projekt blir permanenta, säger Amanda McDonald Crowley.
Gå till toppen