Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cannabisodling på väg att bli lagligt i Danmark – för att skapa nya jobb

Den danska regeringen är på väg att legalisera cannabisodling. Tanken är att cannabisen ska användas som medicin – både i och utanför Danmark. Barn- och socialminister Mai Mercado hoppas att cannabisodlingen ska sätta fart på den danska arbetsmarknaden.

Danmarks regering öppnar för ett försök med laglig cannabisodling.Bild: Ingemar D Kristiansen
Den 1 januari nästa år blir det möjligt för läkare i Danmark att skriva ut cannabis till sina patienter, för medicinskt bruk. Det beslutet är redan klubbat.
Hittills har tanken varit att den medicinska cannabisen ska importeras till Danmark.
Men enligt danska TV2 öppnar den danska regeringen nu för att legalisera medicinsk cannabisodling i Danmark. En majoritet i regeringen uppges, med stöd från Dansk Folkeparti, stötta ett försök med dansk cannabisodling.
Avsikten är, enligt danska TV2:s uppgifter, att använda en nederländsk modell med odling under strikt kontrollerade former.
– Det här är inte något man bara kan odla i en trädgård. Vi vill ha riktiga plantor med det rätta innehållet, säger Dansk Folkepartis Liselott Blixt.
Jobbskapande är ett viktigt skäl till helomvändningen.
– Danskar ska få lov att producera medicinsk cannabis under den här fyraårsperoden, istället för att vi ska importera från utlandet. Det kan ge intäkter och skapa arbetstillfällen, säger Danmarks barn- och socialminister Mai Mercado.
Industrihampa är redan lagligt att odla. Det nya förslaget rör dansk odling av cannabis som innehåller narkotikaklassad tetrahydrocannabinol, THC.
Hälsominister Ellen Trane Nørby tydliggör för tidningen Politiken att kommersiella aktörer ska stå för den praktiska odlingen.
Innan odlingen kan börja krävs en lagändring och beslut i folketinget.
Den danska jordbruks- och livsmedelsindustrins branschorganisation välkomnar förslaget.
– Det är viktigt att vi får kunskap på det här området så att vi kan producera både till det danska försöket och till den växande europeiska marknaden. Det är ingen hemlighet att vi ser stor potential i den här produktionen, säger Landbrug&Fødevarers vice ordförande Lars Hvidfeldt till Politiken.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen