Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hbtq-aktivist: "En underbar nyhet"

Efter en politisk process i rakethastighet ger Tyskland samkönade par rätt att gifta sig och adoptera barn tillsammans. – Väldigt glädjande och överraskande, säger Boris Dittrich, som kring millennieskiftet tog initiativ till världens första sådana lag.

Volker Beck och partikollegor från De Gröna firar med konfetti efter att förbundsdagen sagt ja till samkönade äktenskap.Bild: Michael Sohn/AP/TT
– Under mer än tio år har Angela Merkel blockerat möjligheten för homosexuella par som velat gifta sig. För dem är det väldigt glädjande. Men det här inspirerar också andra länder, både i och utanför Europa, att följa Tysklands exempel, säger Boris Dittrich till TT.
Han bor i Berlin och jobbar som advokat och chef för hbtq-frågor på den globala människorättsorganisationen Human Rights Watch. Som parlamentsledamot i Nederländerna tog han initiativ till den lag om samkönade äktenskap som 2001 gjorde landet till det första i världen med uttalad lagstadgad rätt för homosexuella att gifta sig.
– För mig är det en underbar nyhet. När jag startade den här debatten i det nederländska parlamentet så sa de flesta ledamöter och premiärministern att det var en helt galen idé. Det var bara 16 år sedan. Nu blir Tyskland det 23:e landet i världen och mer än en miljard människor i världen lever i dag i länder med jämlikhet vad gäller äktenskap. Så jag är väldigt stolt och väldigt glad, säger Boris Dittrich.
Omröstningen skedde i förbundsdagens sista session före semesteruppehållet, och därmed sista före valet i höst. Efter en kort debatt godkändes förslaget med röstsiffrorna 393–226.
Förbundskansler Angela Merkel röstade nej.
– För mig innebär äktenskapet giftermål mellan en man och en kvinna. Därför röstade jag emot det här lagförslaget i dag, säger hon enligt tyska medier efter omröstningen.
Omröstningen kom efter en överraskande politisk öppning av Merkel i måndags, under en lättsam intervju inför publik med damtidningen Brigitte.
– När kan jag kalla min kille för make om jag vill gifta mig med honom, frågade en man i publiken förbundskanslern, enligt nyhetsbyrån AFP.
Merkel svarade då att hon såg framför sig en omröstning någon gång i framtiden, där alla ledamöter skulle följa sin övertygelse, snarare än partilinjen.
Ledaren för Merkels koalitionspartner Socialdemokraterna, Martin Schulz, tog henne på orden och krävde en omedelbar omröstning. Ett tilltag Merkel beskrev som "sorgligt och framförallt onödigt".
Men Boris Dittrich är övertygad om att Merkels omsvängning var noga uträknad.
– Hon är en väldigt slug och smart politiker. Hon visste att det här skulle bli en viktig fråga under valrörelsen. Och hon förstod att en stor del av hennes eget parti CDU var för legalisering, även om hon själv röstade emot. Ännu en gång har hon lyckats utesluta en viktig politisk fråga från valkampanjen. Rent politiskt gjorde hon ett mycket, mycket snyggt drag, säger Boris Dittrich.
Fakta

Nederländerna först ut

Nederländerna blev i april 2001 det första landet i världen som i en särskild lagstiftning tillät homosexuella par att gifta sig. Bakom lagförslaget stod Boris Dittrich, som då var parlamentsledamot för det socialliberala partiet D66.

Tolv andra europeiska länder har därefter följt Nederländernas exempel: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Irland, Island, Luxemburg, Norge, Portugal, Spanien, Storbritannien (förutom Nordirland) och Sverige.

Tyskland tillåter sedan 2001 homosexuella par att registrera partnerskap, men de har inte haft rätt att vigas. På fredagen röstade förbundsdagen (underhuset i det tyska parlamentet) ja till ett förslag om samkönade äktenskap och full rätt för homopar att adoptera barn tillsammans. Överhuset har redan godkänt förslaget och lagen väntas träda i kraft senare i år.

Ungefär 15 länder i Europa tillåter par av samma kön att adoptera barn, medan ett antal andra – däribland fram till nu Tyskland – tillåter homosexuella att adoptera varandras barn.

Källor: AFP, Human Rights Watch.

Gå till toppen