Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Löfven: Gör din plikt

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att det talas för lite om allas plikt att göra sitt i samhället. – Det var naturligare med rätt och plikt förr, säger Löfven i en intervju med TT.

Statsminister Stefan Löfven anser att Nordiska motståndsrörelsen är en fara för demokratin och inte bör ges utrymme i Almedalen.Bild: Henrik Montgomery/TT
I sina tal har Löfven allt oftare betonat människors plikt och ansvar att bidra till ett bättre samhälle. Han tycker att socialdemokraterna länge har talat för mycket om rättigheter. Inget fel i det, anser han, men det måste vara balans.
– Jag tycker att det varit för mycket pendel åt rättigheter och inte åt att man pratat om plikter. Jag menar att pendeln måste stanna där i mitten.
TT: Hade vi större pliktkänsla förr?
– Det var naturligare med rätt och plikt förr. Det är gråsossen i mig, om jag uttrycker mig så. Jag tycker nog att det var naturligare förr att prata om både plikt och rätt. Sedan har det på något vis blivit att det här ordnar sig självt. Vi har kanske invaggats i för mycket säkerhet och att rättigheterna bara finns där.
När Löfven, till exempel, talade under Järvaveckan i nordvästra Stockholm nyligen kom han med uppmaningar om hur människor bör bete sig. Han uppmanade till att inte köpa smuggelsprit, att säga till ungdomar som buskör på mopeder, att inte acceptera nedskräpning och vandalisering och att tjata på barnen att plugga. Det är "vår plikt som samhällsmedborgare", enligt Löfven.
Statsministern har ofta talat om plikten att utbilda sig och göra sig anställningsbar.
TT: Har samhället blivit för kravlöst?
– Man kan inte säga det allmänt, men vi måste hela tiden vara vaksamma på det.
Alla har inte gillat Löfvens pekpinnar om att ingripa när någon utsätts för hat eller våld, särskilt inte när det gäller utsatta områden där många upplever att samhället, inklusive polisen, har dragit sig tillbaka.
– Det finns ett personligt ansvar hos oss själva, sedan får man själv avgöra om situationen är för hotfull för att agera. Det har jag full respekt för, säger Löfven.
Stefan Löfven tänker fortsätta att tala om plikt, moral och värderingar när han nu ger sig ut på en ny Sverigeturné, en "trygghetsresa" med en rad nedslag på väst- och ostkusten och i Blekinge och i Norrland.
Löfven är övertygad om att tal om moral och värderingar ger stadga till regeringens politiska reformer och skapar ökad tillit mellan människor.
– Jag tror att, inte minst i svåra tider och som sagt när människor upplever mer av oro, då behöver vi gå mer till botten med vad det är som skapar tryggheten, säger han.
I och med Sverigeresan så nobbar statsministern politikerveckan i Visby. Löfven försäkrar att han uppskattar den så kallade Almedalsveckan.
– Men i år vill jag göra något annorlunda. Det är många som aldrig får möjlighet att åka till Almedalen, säger han.
– I Almedalen är det ofta människor och organisationer som redan kommer till tals som finns där.
Under sin Sverigeresa ska Löfven bland annat träffa människor som arbetar när de flesta har semester, till exempel i kustbevakningen.
– Det finns ingenting som slår det personliga mötet, säger han.
Löfven är kritisk till att Nordiska motståndsrörelsen (NMR) får närvara vid Almedalsveckan.
– Vi har ingen anledning att ge dem som direkt motarbetar demokratin många demokratiska plattformar, det har jag lite svårt att se.
Statsministern anser att NMR är en fara för demokratin. Han betonar dock att alla har rätt att demonstrera och hålla möten, men tycker att arrangörer av evenemang som Almedalsveckan borde tänka till lite extra innan demokratifientliga krafter släpps in.
– De vill ju krossa demokratin och då får vi fundera allihop om vi ska de dem de här demokratiska plattformarna, som alla andra, när vi själva anordnar det.
Löfven tycker inte att det är rätt väg att bojkotta Almedalsveckan på grund av att organisationer som NMR närvarar.
– Jag tycker inte att vi ska lämna dem det utrymmet, så att de får ta över. För då har de vunnit redan där. Vi ska ta vår plats, det här är demokratins plats.
Fakta

Löfvens Sverigeturné

Söndag 2 juli:

Besök hos Kustbevakningen,Tjörn.

Företagsbesök på Borealis, Stenungsund

Öppet möte, Stenungsund

Måndag 3 juli:

Besök på F17 Blekinge flygflottilj, Kallinge

Besök på Hasslövarvet

Öppet möte, Hasslö

Tisdag 4 juli:

Företagsbesök på Scania, Oskarshamn

Träff med lokalpolispatrull, Öland

Öppet möte Böda Strand

Torsdag 6 juli:

Besöker Vilhelmina och Storuman

Fredag 7 juli:

Besöker Arjeplog och Arvidsjaur

Källa: Regeringen

Gå till toppen