Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lunds kommun testar virala trender

Harlem shake, mannequine challenge och the floor is lava. Lunds kommuns Instagram-konto har plötsligt fyllts av utmaningar, memes och virala trender.

Annika Henning är kommunikatör på Lunds kommun och ligger bakom det nya temat.
– Vår instagram är ett stafettkonto som sköts av medarbetare. Nu när jag har två veckor på kontot vill jag passa på att utbilda lite kring sociala medier, säger hon.
På kontot finna praktiska tips, förklaringar och "netikett", det vill säga hur vi beter oss på nätet. Blandat med videor på medarbetare på kommunen som dansar galet till Harlem shake och står alldeles stilla i en så kallad Mannequin challenge.
– Dels vill vi visa hur man som myndighet kan jobba med sociala medier, dels vill vi möta våra medarbetare och invånare där de är, på sociala medier, säger Annika Henning.
Hon tycker också att en viktig del är att visa hur roligt det är att arbeta på Lunds kommun.
– Det är inte sådär grått och tråkigt att jobba i det offentliga som folk tror, vi har det jätteroligt på jobbet. Jag är mycket imponerad av mina kollegor som ställer upp på alla idéer.
Satsningen har fått mestadels positiva reaktioner, men några följare har ifrågasatt användningen av skattepengar för att spela in videor och haka på trender.
– Att ifrågasätta är helt befogat. Det är viktigt att medborgarna får reda på vad deras skattepengar går till. Samtidigt är detta något som vi gör under kort tid för att utbilda och nå fler. Och om jag har kul med mina kollegor på morgonen så jobbar jag mer effektivt hela dagen, säger Annika Henning.
Nästa vecka kommer Instagram-kontot att spegla Lunds kommuns medverkan på Almedalen.
– Då kommer jag att rapportera mycket från kulisserna, jag vill visa att Almedalsveckan är hårt jobb. Det är mer städa toaletter än rosémingel, säger Annika Henning.
Gå till toppen