Huvudledare

Ledare: (M)ot jämmerdalen via Almedalen.

Anna Kinberg Batra får det allt motigare i opinionen.Bild: Claudio Bresciani/TT
Opinionsraset för Moderaterna fortsätter. En opinionsundersökning från Ipsos i DN (30/6) visar att partiet tappat väljarnas förtroende i snart sagt alla sina stora profilfrågor.
För partiledaren Anna Kinberg Batra kan den förestående politikerveckan i Almedalen därför bli sista chansen att visa det ledarskap som måste till för att vända den negativa trenden. Då räcker det inte med ökad kommunikativ förmåga, även om hon bättrat sig på den punkten under försommarens framträdanden. Då behövs visioner och tydlig politisk vilja.
Enligt DN/Ipsos har Moderaternas väljarstöd rasat från 24 till 16 procent på ett år. På område efter område har partiet förlorat väljarnas förtroende – inte minst i paradfrågor som ekonomi, lag och ordning, jobb och sysselsättning samt flykting- och invandringspolitiken. Andelen väljare som anser att M är bäst på att sköta ekonomin har rasat från 40 till 27 procent. Huvudmotståndaren Socialdemokraterna är nummer ett även när det kommer till Moderaternas hjärtefrågor.
När de tillfrågade dessutom för första gången fick ange vilket parti som har bäst politik för att förhindra eventuella terrordåd blir det ännu mer bekymmersamt: 9 procent svarar M, medan 17 svarar S och 16 SD.
Efter åtta år i regeringsställning hamnade M i valet 2014 på 23,3 procent. Jämfört med de två föregående valen, där partiet vunnit statsministerposten, sågs detta som en stor förlust. Historiskt var resultatet emellertid utmärkt för att vara M: Carl Bildt blev statsminister 1991 med 21,9 procent av rösterna.
I detta perspektiv är DN/Ipsos uppmätta stöd på 16 procent katastrofalt.
Sedan decemberöverenskommelsen 2014 har Anna Kinberg Batra utsatts för interna påtryckningar från höger. Inte minst bland tunga kommunalpolitiker ute i landet höjdes tidigt röster om samarbete med Sverigedemokraterna för att låsa upp det parlamentariska dödläget. Fortsatt dåliga opinionssiffror ökade på kritiken och i januari i år gav hon efter för trycket och öppnade för att "tala med" SD.
Men vändningen i opinionen uteblev och i början av juni gjordes ett bondeoffer när partisekreteraren Tomas Tobé petades. Någon efterträdare utsågs inte – och posten är fortfarande inte tillsatt. I samma veva lovade partiledaren också att försöka visa lite mer karisma och bli bättre på att kommunicera med väljare och media.
DN/Ipsos undersökning visar att krisen fördjupats för M. Genom att ge efter för påtryckningarna från gammelmoderaterna och öppna för ett eventuellt samarbete med SD har Kinberg Batra lyckats med att försämra sin ställning både inom partiet och utåt. Internt för att högerflygeln försvagat en redan otydlig ledare, externt för att den redan kantstötta alliansen fått ytterligare ett grundskott.
Förtroende är politikens lika tunga som lättflyktiga kapital. Mödosamt att bygga upp, lätt att mista. Väljarna tycks nu ha tappat förtroendet för Anna Kinberg Batra – och föser henne mot politikens jämmerdal.
Almedalen kan bli sista chansen för henne att ta sig ur den.
Gå till toppen