Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rosengård badar i musik och kultur

Dans, musik och mat från världens alla hörn – ja, det är vad som bjöds på under Rosengårdsfestivalen. Trots ur och skur besökte många evenemanget som har blivit en tradition i Rosengård.
– Festivalen visar på mångfalden som finns i området, säger Erik Abrahamsson, från somaliska freds- och skiljedomsföreningen.

Trots att himlen föll ner över Rosengård bjöd årets Rosengårdsfestival på många besökare och akter. Regnet hindrade inte den afghanska dansen att framföras framför scenen bland vattenpölarna.Bild: Patrick Persson
– Det regnar varje år på Rosengårdsfestivalen, men vi har blivit ganska bra på att anpassa festivalen efter vädret. Det är skönt att det är just det som inte funkar, för det är inget som vi kan styra över, säger Patricia Seraji som jobbar på Tegelhuset, en av arrangörerna bakom festivalen.
Färgglada paraplyer och regnponchos får Rosengårds centrum att likna en stor färgglad badboll. Människor i olika åldrar samlats för årets festival, nästan som om det inte vore ett moln på himlen. Det äts churros och framför scenen trängs unga som gamla inför kvällens första uppträdande av Leslie Tay.
– Det är flera bra artister som jag är nyfiken på och som jag vill lyssna på. Det är kul att det händer något just här. Jag bor själv i Sofielund och Leslie Tay är ju därifrån, honom gillar jag extra mycket, säger Camilla Adolfsson, en av besökarna på festivalen.
Camilla Adolfsson och Anna Åström besökte festivalen för första gången. ”Festivaler är bra för alla områden”, säger Anna Åström.Bild: Patrick Persson
Hon har inte tidigare besökt festivalen, bland annat tror hon att det har att göra med, som hon upplever det, bristen på marknadsföring. Hon är taggad inför kvällen.
– Det är en samlingsplats för området och musik är alltid ett bra sätt att träffas på. Det är också bra att det kanske lockar besökare från andra områden än bara de som bor här, man får en anledning att komma hit, säger hon.
Under vita marknadsstånd säljs allt från hemmagjorda maträtter som piroger, till pärlarmband med budskap. Några justeringar inför kvällens event har arrangörerna varit tvungna att göra, hoppborgen som utlovats har till exempel blivit indragen. Erik Abrahamsson från somaliska freds- och skiljedomsföreningen, är en av arrangörerna av Rosengårdsfestivalen. Trots vädret har det enligt honom varit en bra ström av deltagare under dagen.
– Jag tror att det är bra att festen kommer till Rosengård. Ofta när det händer något, så händer det ofta inne i centrum, men den här gången så är det festivalen som kommer hit. Festivalen visar på mångfalden som finns i området, det är lokala artister som uppträder, dans från olika kulturer, säger han.
Kvällens stora dragplåster var Cherrie, Erik Lundin och poeten Iman Talabani. De är några av de akter som Erik Abrahamsson tror kommer att locka till publik, oberoende av vädret.
Helena Said, Linda Badransaid och Sara Badransaid har saknat evenemang som kvällens festival i området.Bild: Patrick Persson
Helena Said, Sara Badransaid och Linda Badransaid bor i området där festivalområdet byggts upp. De har hört ljud från platsen under dagen och bestämde sig för att kolla in vad som hände på torget.
– Det luktar också ganska gott, de har jättemycket fika och så. Det var också det som lockade oss hit, säger Helena Said.
– Jag brukar besöka festivalen varje år. Det är roligt, det är många aktiviteter, många artister som uppträder och väldigt mycket som händer runt omkring Rosengårdsfestivalen, säger Linda Badransaid.
Alla tre är också överens om att något som Rosengårdsfestivalen, är precis vad området behöver.
– Ungdomarna har någonting att göra nu åtminstone. Det är synd att Rosengårdsfestivalen bara är en gång om året, det borde vara fler gånger, säger Sara Badransaid.
– Egentligen är det jobbigt att man måste gå utanför Rosengård för att ha något roligt att göra, det ska egentligen kunna hända mer här i området. Det borde finnas fler aktiviteter här, säger Helena Said.
Gå till toppen