Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Debattinlägg: "Rör inte de gratis bussresorna för äldre."

Förutom att gratis bussresor kan leda till ökad social samvaro och minskad ensamhet är de också en klimatsmart lösning som innebär mindre bilåkande. Det skriver tre företrädare för Liberalerna i Lund.

För Liberalerna är det viktigt att värna om de fria bussresorna för äldre. Därför ser vi med bestörtning hur Sverigedemokraterna i Lunds kommun vill frånta äldre människor denna möjlighet, skriver artikelförfattarna.Bild: Ingemar D Kristiansen
Trots Miljöpartiets envisa motstånd införde alliansen i Lund under förra mandatperioden gratis buss, utom i rusningstid under vardagar, för seniorer som är 75 år eller äldre och folkbokförda i kommunen
Satsningen har blivit både framgångsrik och uppskattad. År 2015 gjordes cirka 356 000 fria seniorresor i Lunds kommun. I fjol steg antalet till 372 000. Och fler kommuner följer Lunds exempel. Idag, den 1 juli, är det Landskrona som inför förmånen.
Många äldre har dålig ekonomi. Med gratis buss kan fler följa med barnbarn på deras fritidsaktiviteter eller göra något på egen hand. Till exempel har en del annars haft svårt att ta sig till kommunens träffpunkter för seniorer samt olika föreningsaktiviteter.
Förutom att de gratis bussresorna kan leda till ökad social samvaro och minskad ensamhet är de också en klimatsmart lösning som innebär mindre bilåkande.
För Liberalerna är det viktigt att värna om de fria bussresorna för äldre. Därför ser vi med bestörtning hur Sverigedemokraterna i Lunds kommun vill frånta äldre människor denna möjlighet.
I samband med att kommunens budget behandlades i kommunfullmäktige den 14-15 juni föreslog Sverigedemokraterna att systemet med seniorkort, som de äldre måste ha för att kunna åka gratis, ska avskaffas.
Förslaget röstades ner. I debatten menade emellertid Miljöpartiet, som från början var emot seniorkortet, att det är en fråga för tekniska nämnden och att kortet kan komma att avskaffas i samband med att nämnden antar sin internbudget i höst.
Till skillnad från Sverigedemokraternas och Miljöpartiets seniorfientliga politik vill vi att äldre ska kunna resa tryggt och fritt i Lund. Rör inte de gratis bussresorna för äldre.

Philip Sandberg (L)

oppositionsråd i Lund

Tove Klette (L)

gruppledare i vård och omsorgsnämnden i Lund.

Kerstin Lindbom (L)

ledamot i LKF, Lunds kommuns fastighets AB

Gratis buss för seniorer

En rad skånska kommuner har infört gratis buss för äldre människor inom deras hemkommuner. Åldersgränserna varierar. Här är vad som gäller: Helsingborg (75 år), Hässleholm (70 år), Höganäs (75 år), Kristianstad (75 år), Landskrona (70 år), Lund (75 år), Osby (70 år), Ystad (75 år), Ängelholm (75 år) och Örkelljunga (70 år).
Läs mer:Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen