Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sjöstedt vill stoppa nazister från demokratiska torg

Jonas Sjöstedt kräver skärpt praxis så att inte våldsbejakande nazister får demonstrera vid demokratiska evenemang som Almedalen, Första maj och Kristallnatten.
"Det är helt orimligt. Det måste bli en diskussion om ändrad praxis", säger han inför årets politikervecka i Visby.

"Våga agera" står det på kvinnojourens minitält. Jonas Sjöstedt vill agera mot nazisterna.Bild: Karl Melander
När Jonas Sjöstedt på söndagen går upp i talarstolen i Almedalen kommer han att inleda med att fördöma det faktum att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) har fått tillstånd att demonstrera.
HD och Sydsvenskan träffar Vänsterledaren vid hamnplan i Visby, där ett svinkallt duggregn faller från himlen.
Här, från ett vitt partytält bland bland miljöorganisationer, folkrörelser och pr-företag, ska nazisterna i tre dagar sprida sitt rasbiologiska och nationalsocialistiska budskap.
– Jag tycker det är helt fel att de fått tillstånd. De är inte någon politisk grupp med obehagliga åsikter, de är en kriminell organisation, kopplad till bombdåd mot flyktingförläggningar, brandattentat och misshandel, säger Jonas Sjöstedt.
Förberedelserna inför 2017 års demokratifest i Almedalen pågår för fullt. Tält inreds och ljudanläggningar fixas. Fyratusen evenemang förbereds.
Säkerhetspådraget blir i år större än någonsin. Gator i Visby har spärrats av med betongblock och bockar av cement. Övervakningskameror har monterats på strategiska platser. Och polisinsatsen blir massiv; för första gången ska en del av dem vara beväpnade med automatvapen.
Demokratitorgets gator blockeras med betongblock för att stoppa terrorattacker.Bild: Karl Melander
Den skärpta säkerheten är en följd av att den jihadistiska hotbilden förvärrats efter terrordådet i Stockholm i april – och andra islamistiska terrordåd i Europa.
Men det är nazisternas närvaro i Visby som väcker heta känslor.
Valåret 2014 fick det i dag avvecklade högerextrema Svenskarnas parti tillstånd att framträda i Almedalen. I år är det ett snäpp värre.
Nordiska motståndsrörelsen förkastar den parlamentariska demokratin. Nazisterna är öppet våldsförespråkande. Enligt Säpo är de ofta beväpnade och utgör ett hot mot rikets säkerhet.
Många av centralfigurerna är dömda för våldsbrott. NMR-ledaren Simon Lindberg från Kristianstad är dömd för misshandel efter en attack mot RFSL-medlemmar i sin hemstad. Nyligen åtalades tre män med koppling till NMR för tre sprängdåd mot en syndikalistlokal och två flyktingboenden i Göteborgstrakten.
Trots detta har Region Gotland upplåtit mark och polismyndigheten gett nazisterna tillstånd att propagera i Almedalen.
En lång rad organisationer har skrivit på en protestlista: Svenska Afghanistankommittén, Rädda Barnen, Naturskyddsföreningen, Palmecentret, Afrikagrupperna med flera.
RFSL och RFSU har ställt in evenemang i Visby. Feministiskt Initiativ bojkottar hela politikerveckan, liksom en rad vänsterpartister med riksdagsledamoten Rossana Dinamarca i spetsen.
Jonas Sjöstedt förstår de partivänner som bojkottar Almedalen – men själv tänker han framträda.Bild: Karl Melander
– Det här rör upp starka känslor. Flera av våra företrädare är hotade av den här typen av grupper. Vi har till och med en riksdagsledamot som blev misshandlad av nazister [Daniel Riazat, som blev grovt misshandlad med en flaska]. Så jag har full förståelse för att de känner ett djupt obehag inför att vara här, säger Jonas Sjöstedt.
Själv vill han i egenskap av partiledare inte stanna hemma.
– Personligen tycker jag det är viktigt vara här. Nazisternas mål är ju att tysta det demokratiska samtalet.
Såväl statsminister Stefan Löfven som utrikesminister Margot Wallström har sagt att det är stötande att nazisterna kan propagera under politikerveckan. Jonas Sjöstedt tycker att det är hög tid att gå från ord till handling.
Han vill inte ändra på den grundlagsfästa yttrandefriheten eller grunderna i lagen om allmän sammankomst, som polisen har att rätta sig efter när man ger tillstånd. Där sägs att polismyndigheten bara ska neka tillstånd om det är fara för ordning och säkerhet.
Däremot måste det till en skärpt praxis, menar Sjöstedt.
– Det måste bli en debatt om hur praxis ska ändras. Vi vill inte ändra grundlagsskyddade rättigheter om demonstrationsrätt och yttrandefrihet. De är otroligt viktiga. Men det finns ju en avvägning mellan ordning och säkerhet å ena sidan och demonstrationsrätt å andra. Den måste fungera bättre.
– När vi nu har en grupp med djupt kriminella vore det inte konstigt om polisen gjorde bedömningen att sett till ordning och säkerhet passar det inte att vara just här vid den här tidpunkten.
Jonas Sjöstedt menar att frågan är betydligt större än bara Almedalen. På första maj marscherade 500 NMR-aktivister med gröna nazistfanor genom Falun. Och på Kristallnatten demonstrerade nazister i Stockholm.
– Jag tycker det är fruktansvärt att svenska judar ska behöva möta vrålande nazister på årsdagen av det som startade Förintelsen. Varför ska man tillåta dem just den dagen?
Sverigedemokraterna (SD) – vars ledare Jimmie Åkesson talar i Almedalen på fredag – bildades 1988 av personer med rötter i den nazistiska rörelsen. I dag stöds SD, enligt opinionsmätningarna, av var femte väljare.
Men Jonas Sjöstedt drar sig inte för att kalla SD modell 2017 för ett "rasistiskt parti".
– Det som bekymrar är att det finns en sammanväxning av Sverigedemokraternas undervegetation och den högerextrema, inte minst på sociala medier. Där finns ingen tydlig gräns mellan supporterskarorna, säger Jonas Sjöstedt.
Det uttalandet kommer ett antal HD och Sydsvenskan-läsare att reagera på som brevet på posten: Vänsterpartiet har ju rötter i kommunismen. "Den där Sjöstedt ska inte snacka!"
Vad svarar du dem?
– Huvudproblemet med SD är att de är ett rasistiskt parti idag. Man kan kritisera mycket i Vänsterpartiets historia. Vi har fått ompröva. Men vi är ett parti som försvarar demokratiska rättigheter och alla människors lika värde i Sverige.
Jonas Sjöstedt ska inte bara tala om nazister i Almedalen. Utan också om hur han vill öka jämlikheten i Sverige.
Opinionsmässigt går det bra för Vänsterpartiet, som fick över åtta procent i Novus senaste mätning. Men budgetsamarbetet med regeringen knakar i fogarna. Och det beror på Stefan Löfvens envisa flirtande med Liberalerna och Centern.
– Vi har en regering som är ovillig att bedriva en politik som ökar jämlikheten. Det blir en allt större konflikt för oss i vårt samarbete med regeringen, säger Sjöstedt.
En fråga där Löfven visar tydligt att han inte vill gå Sjöstedts väg är "vinst i välfärd", där det inte lär bli något vinsttak som Vänsterpartiet vill ha. En annan är de tre skattehöjningar som V förhandlat fram med regeringen inför höstbudgeten (flygskatt, fåmansbolag, marginalskatt), men som Löfven öppnat för samtal med mittenpartierna om.
– Jag ser att Löfven vill gå högerut. Han beskriver Socialdemokraterna som ett mittenparti. Han vill regera med Centern och Liberalerna, säger Sjöstedt.
Enligt Vänsterledaren kommer valrörelsen 2018 att handla om detta: Ska Socialdemokraterna släppa sitt motstånd mot privatiseringar och gå med på en skattepolitik som ökar skillnaderna i samhället?
– Det kommer vara en av de stora konflikterna inför valet, säger Jonas Sjöstedt.
Gå till toppen