Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skottlossning i bostadsområde på Holma – tre män skadade varav två allvarligt

På söndagskvällen sköts tre män i ett bostadsområde på Holma. Två av dem är allvarligt skadade och en lindrigt skadad. Ett större område spärrades av.

Bild: Patrick Persson
Det var vid 20.07 som flera polispatruller larmades till Hyacintgatan på Holma med anledning av en skottlossning.
– När första patrull anländer på plats finns det tre stycken skottskadade. Vård ges av polispersonal och strax efter anländer ambulansen, säger Per Svensson, yttre polisbefäl på plats.
Enligt Per Svensson så har skjutningen ägt rum utanför en livsmedelsaffär, i närheten av den lägenhetsgård där männen var när polisen anlände. Polisen har hittat hylsor på platsen.
Enligt uppgifter till Sydsvenskan är de skadade 20, 32 respektive 20 år gamla. Alla tre kan länkas till narkotikahandel i polisens spaningsregister. Två är allvarligt skadade och en lindrigt skadad, enligt Region Skåne.
De två tjugoåringarna skadades allvarligt. I vart fall den ene av dem bar skyddsväst vid attacken, vilket enligt Sydsvenskans källa kan ha räddat honom från att dö på platsen.
En av de skottskadade har tidigare dömts för att ha dödshotat sköterskor i Lund. Det skedde när han inte fick morfin efter att ha blivit skjuten i en lunga.
Läs också Skottskadad döms för dödshot mot sköterskor
Bild: Patrick Persson
En moped med två svartklädda personer på ska ha lämnat platsen efter skottlossningen.
– Det sägs att en moped med två personer lämnat platsen. Om man sett eller hört något om detta så ring in till 114 14, säger Per Svensson.
Polisen spärrade av vid akuten i Malmö dit de tre skottskadade männen fördes.
Akuten spärrades av.Bild: Patrick Persson
Skottlossningen ägde rum vid 20-tiden i ett bostadsområde med mycket folk i rörelse.
– Det är alltid allvarligt att skjuta folk, men just när risken är stor att tredje part kan träffas är det ännu allvarligare så klart, säger Per Svensson.
Insatsstyrkan var inne i ett trapphus, i närheten av där de skjutna männen hittades.
– En av de målsägande bodde där, så vi ville säkerställa så det inte var fler skadade, säger Per Svensson.
Finns det några uppgifter om vad för sorts eld som avlossats, om det rör sig om automatvapen eller något annat?
– Det är lite oklara uppgifter, vi vet inte, så jag kan inte bekräfta vilket som, säger Per Svensson.
Ett vittne säger så här om skottlossningen:
– Jag satt och tittade på tv när jag hörde åtta till nio skott och skrik utifrån. Jag gick ner på gatan och där var en folksamling. En av killarna var skjuten i benet och låg ner på marken. Två stod upp varav en hade skottsäker väst på sig.
Sydsvenskan pratade med två personer som bor i närheten. De har bott i ett femtontal år i området. Den senaste tiden har det blivit otryggare, tycker de.
– Ibland säger barnen att de vill gå ut, men ibland får vi stoppa dem. Det finns inte en sådan trygghet här längre, säger en av dem.
Polisen arbetar nu med att samla in så mycket information som möjligt om händelsen från personer som kan ha sett något. Polisens tekniker och vapenhund är beställda till platsen.
– Det är en snäll tid och det regnar inte, så förhoppningsvis finns det vittnen som kan ha sett vad som hänt, säger Fredrik Bratt, informatör vid polisens ledningscentral.
Bild: Patrick Persson
Under natten fortsatte polisen att driva utredningen framåt men har ingen person frihetsberövad i nuläget. Polispatruller har varit kvar på sjukhuset hela natten.
- Ja, vi har kvar folk där. Varför vill jag inte gå in på men vi har anledning till det, säger Magnus Lefèvre, vakthavande befäl hos polisen.
Polisens tekniker har också genomfört en brottsplatsundersökning för att säkra alla bevis från platsen. Avspärrningen är nu hävd.
Av de tre männen så har två av dem kunnat lämna sjukhuset.
- Hur skadeläget är för den tredje mannen vet jag inte, säger Magnus Lefèvre.
Bild: Patrick Persson
Gå till toppen