Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Björklund varnar för växande klyftor

Liberalerna varnar för att Sverige kan få en stor permanent underklass med lågutbildade invandrare. Partiet föreslår 34 åtgärder för att vända utvecklingen.

Liberalernas partiledare Jan Björklund presenterade ett program för integration och minskade klyftor.Bild: Henrik Montgomery/TT
– Klyftorna skapar en växande underklass i Sverige där den sociala rörligheten minskar och livschanser går till spillo, sade Björklund i sitt Almedalstal inför 2500 åhörare i Visby.
– Den stora uppgiften för Sverige under överskådlig tid är att bekämpa klyftorna. Ingen uppgift är större.
Om inget görs så kommer, enligt Björklund, utanförskapsområdena att fortsätta växa, den sociala oron öka, arbetslösheten bli större och extremismen frodas. I Visby presenterade han ett program med 34 åtgärder för att möta utmaningen. Alla är kända sedan tidigare, men av dem är 30 nya jämfört med vad Liberalerna drev i den förra Alliansregeringen fram till 2014.
– Vi gjorde alldeles för lite då, medgav Björklund vid en pressträff.
Han hoppas att Allianspartierna ska kunna bli överens om åtgärderna även om några kan vara kontroversiella. Björklund ser fler enkla servicejobb för lågutbildade invandrare som ett av de viktigaste förslagen.
L vill se en ny anställningsform, startjobb, med lägre lön och avskaffade arbetsgivaravgifter. Björklund uppger att Moderaterna bromsade sådana förslag i den förra Alliansregeringen av rädsla för att stöta sig med LO.
L-ledaren pekar också på vikten av att motverka extremistiska värderingar bland vissa invandrargrupper. Han ser "värderingsklyftan" som kanske den svåraste klyftan att överbrygga, eftersom det handlar om att ändra människors attityder. Björklund vill bland annat förbjuda nya muslimska och andra religiösa friskolor.
– De religiösa friskolorna som växer fram i våra förorter är ett stort hot mot integrationen, sade han vid pressträffen.
Björklund tror dock att det förslaget kan bli svårt att komma överens om i Alliansen.
Många av åtgärderna i Liberalernas program är den rödgröna regeringen redan inne på. En straffskärpning för brott med hedersmotiv utreds, liksom hur man ska få ett totalförbud för barnäktenskap. Även regeringen vill satsa på mer poliser. Jourdomstolar för främst unga lagöverträdare utreds. Att stoppa offentliga bidrag till icke-demokratiska organisationer ingår i överenskommelsen mot terrorism mellan regeringen och Alliansen.
Enligt Björklund kommer integrationen att bli Liberalernas viktigaste valfråga. Han är dock inte säker på att de 34 åtgärderna räcker även om alla skulle genomföras fullt ut.
I sitt tal tog Björklund åter avstånd från att ge Sverigedemokraterna politisk makt.
– Liberalerna kommer aldrig att medverka till att ge inflytande över regeringsmakten åt Sverigedemokraterna, sade Björklund
Det löftet gav den största applåden under talet.
Liberalernas ledare anklagade statsminister Stefan Löfven (S) för att försvåra för människor att göra klassresor genom att bygga "höga murar in på arbetsmarknaden" och svårare att starta företag. Han vill se socialt ansvar utan socialism och individuell frihet utan egoism.
– För mig så är det detta som är socialliberalism, sade Björklund.
Fakta

Några av L:s förslag

Socialtjänsten ska kontrollera att socialbidragstagare inte går till boenden som är svarta kontrakt

Migrationsverket ska kunna begränsa asylsökandes möjlighet att bosätta sig i vissa kommuner/kommundelar

Nyanländas skolplikt ska kunna förlängas upp till 20 års ålder

Skärpta krav på att delta i svenska för invandrare

Nyanlända elever ska ges tre extra lektioner i svenska per vecka under fyra år

Startjobb- ny anställningsform med lägre lön och inga arbetsgivaravgifter för unga och nyanlända

Förändrade turordningsregler vid uppsägning

Öka antalet poliser från 20000 till 25000 polis.

Inför jourdomstolar som prioriterar unga lagöverträdare

Avskaffa straffrabatten för återfallsförbrytare 18-21 år

Språk- och samhällsprov för att få medborkarskap

Inrätta en demokratikanon med texter som haft särskild betydelse för svensk demokrati

Utvisning ska alltid övervägas för icke svenska medborgare vid hedersbrott, grova vålds och sexualbrott, samt hatbrott.

Källa: Liberalerna

Gå till toppen