Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gränskontroll kan ersättas av stickprov

Polis vid gränskontrollen vid Hyllie tågstation i Malmö våren 2017. Arkivbild.Bild: Johan Nilsson/TT
Övervakning med smarta kameror och stickprovskontroller kan komma att ersätta gränskontrollerna mot Danmark när de upphör i november. Svenska regeringen intresserar sig nu för smarta kameror som identifierar registreringsskyltar samt stickprovskontoller, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
Ett land som redan tillämpar den typen av kontroll är Nederländerna, som utför stickprov i tvåmilszoner vid gränserna till Tyskland och Belgien samt använder kameror vid gränsövergångar. Urvalet om vad som ska kontrolleras närmare baseras på olika riskprofiler, som exempelvis kan handla om bilar från vissa länder.
Läs också Gränskontroll bara för varannan resenär i semestertrafiken
Men det är en metod som medför risker, enligt Maartje van der Woude, professor i juridik vid universitetet i Leiden, som lett en studie där forskarna studerat militärpolisers kontroller.
– Hudfärg, nationalitet och etnicitet var starka och viktiga faktorer som det togs hänsyn till i urvalen, säger hon till radion.
Gå till toppen