Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu kan barnen få designa sin egen skulpturpark i Rosengård: ”Ett unikt projekt”

En park med skulpturer, skapade i samarbete mellan barn och kända konstnärer – det kan bli verklighet i Herrgården.

Jafer Taoun och Ann-Marie Erixon på Drömmarnas hus är initiativtagare till projektet.Bild: Sally Wahlstedt
– Det som är nytt är att vi mixar konstnärernas professionalism med barnens kreativitet, säger Jafer Taoun, konstnär och pedagog på Drömmarnas hus i Rosengård.
– Det är ju så vi jobbar hela tiden – men nu kan vi få förena det med den offentliga konsten, fyller projektledare Ann-Marie Erixon i.
De två är drivande i projektet Barnens skulpturpark som de hoppas ska bli verklighet inom ett par års tid. Projektet innebär att 5-10 barn arbetar tillsammans med en konstnär för att skapa ett kollektivt konstverk. Under en treårsperiod ska 4-6 verk skapas.
Barnen ska vara inblandade i hela skapandeprocessen, från skisser till tillverkning och planerandet av invigningsfest. Att verken ska bli offentlig konst gör projektet unikt i sitt slag i Sverige.
– Idén att barnen ska få vara med och bestämma vilken utsmyckning som ska få vara där de bor – vi vi bryter lite ny mark där. Att vi dessutom bygger en relation mellan barnen och den offentliga konsten är väldigt viktigt, säger Ann-Marie Erixon.
Just nu jobbar Jafer Taoun med ett annat kollektivt konstprojekt tillsammans med barn. Verket ska visas upp under Malmöfestivalen.Bild: Sally Wahlstedt
Jafer Taoun har jobbat på Drömmarnas hus sedan mitten av 90-talet och skapat åtskilliga konstverk med olika generationers barn på Rosengård.
– Jag har jobbat sedan mitten av 90-talet med att skapa installationer tillsammans med barnen – men det är ofta tillfälliga projekt. Jag har byggt och rivit mycket genom åren och efter ett tag vill man gärna se något som faktiskt står kvar, säger Jafer Taoun.
– Det är ju det sammanhanget projektet växt fram ur. Vi vill låta barnen skapa ett permanent spår i sitt närområde – ett konstverk som står kvar, säger Ann-Marie Erixon.
”Kanske åker vi till Wanås eller Skissernas museum så att barnen får inspiration och förståelse för vad de kan göra”, säger Ann-Marie Erixon.Bild: Mats Roslund
För två år sedan skickade Drömmarnas hus in en ansökan till Malmö stad om att få förverkliga Barnens skulpturpark. I september 2015 beslutade kulturnämnden att låta Drömmarnas hus utföra en förstudie – och där utreda möjligheterna att skapa en skulpturpark i Rosengård.
Förstudien presenterades under våren och på kulturnämndens senaste möte beslutade Malmös politiker att förorda att Drömmarnas hus ska skapa Barnens skulpturpark under en treårsperiod – med start 2018.
Projektet beräknas kosta 6,4 miljoner kronor. Pengar har sökts från både Allmänna arvsfonden och Malmös Förskönings och planeringsförening – och nu hänger projektet på om det får de bidrag som krävs.
Bild: Sally Wahstedt
Ann-Marie Erixon och Jafer Taoun tror på sitt projekt. I förstudien har de fått positiva reaktioner från flera olika håll. Victoria park, som är Herrgårdens största fastighetsägare, har visat intresse av att samarbeta med Drömmarnas hus under projektet.
Med lokaler hos Victoria park kan projektet flytta in i bostadsområdet – och bjuda in de boende till information, samtal och workshops, menar Ann-Marie Erixon.
– Vi vill ha en lokal där vi kan bjuda in, där kaffekannan står och puttrar och vi kan säga ”kom in, prata med oss – det här håller vi på med just nu.”
Om allt går som det ska kan projektet ta fart redan nästa år. Då inleds den första fasen – då konstnärer och ungdomar ska rekryteras. De första 2-3 verken ska presenteras redan efter 1,5 år.
– Det är ett kollektivt verk. Det ska inte vara någon tävling eller så för att få vara med och delta, det ska vara ett projekt för de som vill – byggt på lust och vilja, säger Ann-Marie Erixon.
Gå till toppen