Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Vad vill alliansen? Berätta i Almedalen.

Allianspartiledaren måste tala sig samman.Bild: Janerik Henriksson/TT
Cirka 4 000 evenemang och 1800 arrangörer är inbokade under årets upplaga av Almedalsveckan som inleddes på söndagen. Men huvudfokus ligger i vanlig ordning på riksdagspartierna. Med ett drygt år kvar till val hade deras insatser i Visby kunnat bli en sömnig historia – om det inte vore för den akuta bristen på besked, främst från alliansen, men också från regeringen.
När Jan Björklund talar på måndagskvällen kan han, om inte annat, glädjas åt möjligheten att fortsätta som L-ledare. Utmanaren Birgitta Ohlsson tycks ha misslyckats med att samla tillräckligt stöd för att ta över posten på landsmötet i höst. Men striden har inte stärkt partiet. Väljarstödet i opinionsmätningarna övertygar inte och i sin gamla profilfråga, skolan, har Björklund knappast så mycket mer att hämta.
Björklund och Liberalerna behöver en omstart med fler tydliga profilfrågor och det börjar bli hög tid att lansera dem nu.
Bättre går det för Annie Lööf som talar på tisdagskvällen. Hennes C kan rent av vara på väg att bli alliansens största parti. En viktig förklaring till det är förstås Moderaternas kräftgång. Åtskilliga väljare har flytt från M sedan partiledaren Anna Kinberg Batra i början av året öppnade för samtal med Sverigedemokraterna. Ännu har hon inte lyckats förklara linjen på ett övertygande vis och tyvärr är det inte säkert att hon finner det mödan värt att ens göra ett nytt försök i Almedalen. Kinberg Batra talar först på söndagen den 9 juli – när en väsentlig del av journalister och publik redan har åkt hem.
Pressen är naturligtvis också stor på att KD-ledaren Ebba Busch Thor ska leverera. Hennes parti har legat under riksdagsspärren i opinionsmätningarna en längre tid.
Men allra störst är pressen trots allt på alliansen. Den borgerliga kvartetten måste komma med fler förenliga besked och visa tydligare strävan åt något så när samma håll. Ett steg i rätt riktning togs häromveckan när de enades om misstroendevotum mot något ansvarigt statsråd om regeringen går vidare med sina skatteförslag i höstbudgeten.
Hur Socialdemokraterna reagerar på detta är oklart, men kanske kommer åtminstone en antydan på onsdag då det är Socialdemokraternas tur i Almedalen. S-ledaren Stefan Löfven är inte i Visby – talet hålls av finansminister Magdalena Andersson. Även om hennes tonläge mot alliansen är fortsatt högt överväger hon rimligtvis något slags kompromiss för att få sin budget igenom riksdagen.
Med enigheten om misstroendevotum visade allianspartierna att de kan opponera. Nu återstår för dem att övertyga om att de även kan regera tillsammans. De har gjort det förut, men idag är de fyra partierna inte tillnärmelsevis så samspelta som de var året före sin första valseger. Ska de framstå som ett trovärdigt regeringsalternativ i valrörelsen nästa år krävs en gemensam berättelse om vart de vill föra landet. Och det är hög tid att börja berätta den nu under Almedalsveckan.
Gå till toppen