Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vind i seglen för Annie Lööf – Centerns ledare kan bli Sveriges statsminister

Om alliansen vinner valet kan Annie Lööf bli Sveriges statsminister. Centerledaren åtnjuter högst förtroende från svenska folket av alla partiledarna.
"Jag kommer alltid söka så stort inflytande som möjligt för mig och mitt parti", säger hon till Sydsvenskan och HD.

Många siffror pekar just nu uppåt för Centerpartiets ledare Annie Lööf. På tisdagen är det Centerns dag i Almedalen.Bild: Karl Melander
Annie Lööf har vind i seglen.
Medan Moderatledaren Anna Kinberg Batra är i en djup kris framstår Lööf allt mer som alliansens okrönta drottning.
När vi träffar henne i Almedalsparken inför Centerns dag på tisdagen har hon just läst en mätning från Ipsos bland näringslivets toppar där 67 procent uppger att de har "stort förtroende" för Annie Lööf – skyhögt över betygen för både Kinberg Batra och Stefan Löfven.
– Jag är jätteglad över det fina förtroendet. Det är ju ett kvitto på Centerpartiets arbete och mitt ledarskap, säger Lööf.
Men det är inte bara direktörer som gillar Annie Lööf. När Inizio mätte förtroendet bland vanliga väljare vann Centerledaren på 45 procent, klart bättre än Löfven.
Och i väljarbarometrarna har Centerpartiet rusat upp mot 13 procent, bara ett par procentenheter under de fallande Moderaterna.
Betyder det att Annie Lööf siktar på att bli statsminister i en alliansregering efter valet 2018? Hon svarar diplomatiskt, i tydlig avsikt att inte vidga den spricka som uppstått i alliansen i vår.
– Jag kommer alltid söka så stort inflytande som möjligt för mig och mitt parti. Men jag lägger inte så mycket tid vid att tänka på det där med statsminister. Jag vill se till att Centerpartiet stärks så att vi tillsammans i alliansen kan byta ut Stefan Löfven.
– När jag säger att Anna Kinberg Batra är min statsministerkandidat så menar jag det. Och det är för att hon är partiledare för största borgerliga partiet.
Men det finns väl en oskriven regel om vem som ska leda alliansen?
– Ja, det är väl en ganska naturlig regel att partiledaren för det parti som är störst är också statsministerkandidaten.
Vad beror din och Centerns uppgång på?
– Vi har arbetat långsiktigt och målmedvetet. När jag blev partiledare för sex år sen så sjösatte vi en långsiktig plan för hur Centerpartiet skulle växa. Under de första åren hade vi ju otroligt låga siffror. Men vår plan var att hålla i och fokusera på två frågor: småföretagande och miljö och klimat.
– Nu kan vi se att allt fler väljare upplever oss som tydliga. Då var vi ett av Sveriges mest otydliga partier, idag benämns vi som det tydligaste partiet.
– Nu kan vi ta nästa steg och tala om en välfärd och trygghet i hela landet.
Sydsvenskans och HD:s Olle Lönnaeus (till vänster) har träffat Annie Lööf i Almedalsparken inför Centerns dag.Bild: Karl Melander
Du vill ta jobbet från Stefan Löfven. Varför behövs det? Det går ju bra för Sverige med goda statsfinanser och sjunkande arbetslöshet?
– Det går bra för många i Sverige, men det går inte bra för alla. Vi ser stora regionala och sociala klyftor. Vi ser orter i Sverige där tillväxten dånar, men ett stenkast därifrån är utanförskap och hög arbetslöshet och dödsskjutningar sker på öppen gata.
– Vi behöver se till att de som befinner sig på fel sida av klyftan får en chans att komma i arbete.
Klyftorna fanns ju redan när du var näringsminister i alliansregeringen. Varför skulle ni lyckas bättre nu?
Annie Lööf svarar med att idka självkritik.
– Vi gjorde inte de reformer i alliansen som krävdes.
– Jag ville se förändringar i arbetsrätten så att yrkesskicklighet och kompetens värderas högre. Bygga yrkeshögskola för hela landet. Jag ville få på plats lärlings- och ingångsjobb för utrikesfödda med låga kvalifikationer. Nu är det ännu viktigare för nu har det kommit hit ännu fler människor som verkligen behöver arbete och inkomst.
Är det detta du tänker tala om på scenen här i Almedalen?
– Ja, jag tänker prata om att vi inte får glömma de människor som inte omfattas av det Sverige som går bra.
Regeringen har aviserat tre skattehöjningar i höstbudgeten som alla de fyra allianspartierna vill stoppa: Flygskatt, fåmansbolag och marginalskatt. Men samtidigt har Stefan Löfven bjudit in alliansen till samtal – ett tydligt led i statsministerns flirt med Liberalerna och Centern.
– Jag utgår faktiskt från att regeringen lyssnar och backar. Det gjorde alliansregeringen under förra mandatperioden. Vi såg att det inte fanns stöd i riksdagen för ett nytt jobbskatteavdrag. Vi valde då att inte lägga fram det i sista budgeten inför valet.
Annie Lööfs mål efter valet är att alliansen kan bilda ny regering. Men hon sticker inte under stol med att Anna Kinberg Batras utspel i vintras om samarbete med SD har splittrat.
– Någon dag innan var alliansen i Uppsala och presenterade gemensam politik för skolan. Jag såg framför mig en vår där vi skulle fortsätta med gemensamma förslag och påbörja vår resa tillsammans inför valrörelsen. Istället blev det en vår som varit väldigt olycklig för alliansen, där vi tyckt olika om många saker.
Liksom Jan Björklund är Annie Lööf öppen för en blocköverskridande koalition med Socialdemokraterna efter valet – om de rödgröna blir större än allianspartierna.
– Men det är viktigt för mig slå att fast: Jag vill hålla ihop alliansen. Jag kommer inte sätta mig i en regering som kräver stöd eller är beroende av SD. Och Centern kommer inte heller att bryta sig loss från alliansen för bilda regering med Socialdemokraterna.
Gå till toppen