Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Broderierna tar henne till ett konstnärsinternat på Island

Lena Palenius, landskapsarkitekt och konstnär i Barsebäckshamn, prisas med 15 000 kronor för sitt hantverk – framför allt sina broderier.
– Jag är väldigt stolt och glad. Broderi är ett språk jag pratar flytande, säger Lena Palenius.

"Jag läser i tyget var nästa stygn ska komma och vilken färg nästa tråd har", säger Lena Palenius, prisad konstnär i Barsebäckshamn. I vanliga fall jobbar hon som handläggare på Länsstyrelsen i Malmö.Bild: Bengt Arvidson
När Lena Palenius ska beskriva vad det är hon vill förmedla i sitt broderi berättar hon om sin starka känslighet för nyanser och färger. Det började med hur hon som liten flicka tittade upp mot himlen över Falsterbo där hon växte upp, och försökte identifiera skiftningarna.
– Ett av mina tidigaste minne är att jag stod och tittade mot himlen och såg att ”där är blått och där är orange, men vilken färg är där emellan?" Jag broderar mycket organiska former, som blommar, men också känslouttryck. Handen bara läser i tyget vilken form som nästa stygn ska ha, säger hon.
Lena Palenius har alltid jobbat med olika konstformer och har skapat sig ”små ateljéplatser” runt om i i hela huset i Barsebäckshamn där hon bor med sin familj. Nu prisas hon för sitt hantverk av den ideella organisationen Hemslöjden som vill sprida kunskap om hur hantverk kan bidra till ett mer hållbart samhälle.
Varje år delar organisationen ut stipendier till bland andra designers, formgivare och slöjdare. Lena Palenius får pengarna för sin ”stora känslighet i hantverket och i sina broderier där stygnen blir ett starkt uttryckssätt”. Stipendier delas ut till Lena Palenius och andra slöjdare, formgivare och designers den 7 september i Stockholm på evenemanget ”Handmade Issues”, Kulturhuset, Stadsteatern.
Lena Palenius, den enda pristagaren från Skåne, ska använda pengarna till en Islandsresa för att utveckla sitt konstnärskap.
– Nästa sommar åker jag till ett textilcentrum, ett internat för konstnärer, i en hel månad. Vart man än kommer i världen så har vi alltid behövt textil, och vi jobbar alla med likadana händer, det är bara materialet som skiftar. Det är häftigt. Främst är det för att hämta inspiration. Men jag har nål och tråd med mig, säger hon.
Gå till toppen