Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Dags för EU att våga ta plats i Koreakonflikten.

Nordkoreansk tv annonserar missiltest.Bild: Lim Tae-hoon
Med sedvanligt högstämd inramning annonserade Nordkorea häromdagen att man testskjutit en interkontinental ballistisk missil, en ICBM, "som kan nå alla delar av världen". Även om just denna missil efter en färd på ungefär 40 minuter tycks ha landat i havet mellan Nordkorea och Japan, menar vissa amerikanska experter att den skulle kunna ha förmåga att nå så långt som till den amerikanska delstaten Alaska.
Tidpunkten för provokationen är intressant och visar på en mycket medveten taktik. Orkestrerat för maximal uppmärksamhet är det ingen slump att Kim Jong Un, som under det senaste året testskjutit fler missiler än fadern Kim Jong Il gjorde under sina 17 år vid makten, väljer just denna vecka. Kina tar över ordförandeskapet för FN:s säkerhetsråd, G20-länderna möts i Hamburg – och den utpekade huvudfienden USA firar sin nationaldag.
Den kommer också i ett redan mycket instabilt säkerhetsläge, inte minst i relationen mellan Nordkorea och USA. Det är mindre än två månader sedan den senaste testskjutningen, och för bara några veckor sedan avled den amerikanska student som nyligen frigetts från nordkoreanskt fängelse.
Vid en pressträff för att presentera Kinas program för säkerhetsrådet i New York i måndags, redan innan testskjutningen, gav FN-ambassadören Liu Jieyitt ett ovanligt tydligt svar på en journalistfråga om Nordkorea. Konflikten måste trappas ned, sade Liu, annars riskerar vi att få en okontrollerbar situation med katastrofala konsekvenser. Kina har också förslag för en sådan nedtrappning av den såväl amerikanska som nordkoreanska militära aktiviteten i området, menade ambassadören.
Det finns skäl att vara mycket bekymrad över utvecklingen. Dagens sanktioner saknar på det stora hela någon effekt, och en militär konfrontation är otänkbar. Vilken påverkan Donald Trumps impulsiva twitterdiplomati kan tänkas ha på en annan impulsiv ledare är mycket oklart. Det tycks också finnas stor frustration i relationen mellan USA och Kina, där Washington i brist på egna framsteg pekar på att Kina trots ansträngningar inte lägger tillräcklig press på grannen Nordkorea.
Kim Jong Un har nu placerat sig högt på agendan vid fredagens G20-möte, där alla för konflikten relevanta världsledare närvarar. Det vore önskvärt om de stora aktörerna: Kina, USA, Ryssland, Japan, Sydkorea, använde tiden till att lägga alla kort på bordet och försöka sig på mer av diplomatiskt nytänkande.
Här finns också ett tillfälle för EU och de europeiska ledarna på plats att efter en lång tids inåtblickande inom unionen gå in i en tydligare roll som enad utrikespolitisk spelare. Med Storbritanniens sorti ur EU, en ny mer utåtriktad fransk ledare och en tysk förbundskansler som inte längre litar på den gamla vännen USA kan detta vara en chans för Angela Merkel och Emmanuel Macron att rikta den europeiska blicken utåt igen. Det är dags att våga ta den alltmer vakanta rollen som försvarare av den fria världen. Hur exakt ska den rollen se ut och vad ska den fyllas med? G20-mötet kan ge en föraning.
Läs alla artiklar om: Nordkoreas robottest
Gå till toppen