Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Jakten på den försvunna konsten

Många konstverk saknas i Region Skånes samling, inte bara konsten från Lomma. Nu pågår en genomgång och många skånska kommuner kan räkna med ersättningskrav.

– Det är ett bekymmer att många konstverk har försvunnit. Kommunerna får betala det de förlorade verken är värda, säger Mats Hallberg som är biträdande kulturchef på Region Skåne.
Regionen förvaltar 32 000 konstverk värda sammanlagt 110 miljoner kronor. De flesta är utlånade till olika offentliga miljöer för att förgylla exempelvis väntrum och vårdinrättningar.
– Vi vet exakt hur många verk de dåvarande landstingen lånade ut. Nu sker en systematisk genomgång av gjorda depositionsavtalen. De verk som inte har förlorats hämtas in, säger Mats Hallberg.
Just nu pågår en inventering och restaurering av de konstverk som kräver det.
– Det är naturligtvis inte bra att konst försvunnit, säger Mats Hallberg som är biträdande kulturchef på Region Skåne.

Men det visar sig att många av konstverken är försvunna. I Lomma kommun är 31 av 87 konstverk försvunna, och Lomma krävs på 30 100 kronor, vilket Sydsvenskan berättade om i söndags.

Läs också Tappade bort 31 konstverk – nu krävs Lomma kommun på ersättning

I de flesta skånska kommunerna är redovisningarna ännu inte klara. Av de 13 skånska kommuner som hittills är färdiga så saknas 229 av 735 konstverk. Hur stora summor den förlorade konsten totalt sett uppgår till är ännu oklart. Redovisningen blir klar först i höst.

– Det är viktigt att kommunerna betalar för den konst de förlorat, vi tycker konst är viktigt, säger Mats Hallberg.
Att konstverk har förlorats när de hängt ute förvånar honom inte.
– Det är en stor samling, verken är utspridda i många olika verksamheter, i öppna miljöer och det har varit stora omorganisationer i sjukvården sedan de lånades ut, säger Mats Hallberg.
Men hur har konstverken försvunnit?
– Det finns exempel på stölder, men det är nog en mindre del. De flesta har nog bara flyttats och misstagits för att vara privata, säger Mats Hallberg.
Målet är att så många konstverk som möjligt ska ut i vårdmiljöer igen "för konsten ska finnas där folk finns". Men hur Region Skåne ska kunna hålla ordning på konstverken i fortsättningen är Mats Hallberg lite osäker på.
– Vi får nog räkna med att en och annan grej försvinner även i fortsättningen. Det kommer alltid att finnas medarbetare som tycker att en tavla hänger bättre på ett annat ställe. Men de riktiga dyrgriparna kommer vi att ha bevakning på, säger Mats Hallberg.
Bronsskulpturen, av Ivar Ålenius-Björk, och oljemålningen i bakgrunden, av Pauliina Pietilä, ingår i Region Skånes konstsamling och ställs under sommaren ut på Ystad konstmuseum. Det är den första större utställningen med verk ur Region Skånes konstsamling, en idé som väcktes under inventeringen.Bild: Terje Ostling
Gå till toppen