Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Prov från 10 000 patienter tar forskningen framåt

Ett stort skånskt forskningsprojektet har nu samlat in prover från över 10 000 bröstcancer-patienter. Studien är en av världens största i sitt slag.

Provtagningen på patienter med bröstcancer har pågått i sju år.Bild: Claudio Bresciani/TT
För sju år sedan påbörjades insamlingen av prover från bröstcancertumörer i Skåne, idag har forskarna i projektet SCAN-B (Sweden Cancerome Analysis Network Breast) material från fler än 10 000 patienter. Projektet är ett samarbete mellan Lunds universitet och sjukvården i södra Skåne,
– Det som är unikt med denna studie är mängden prover. Det innebär att vi kommer kunna kartlägga många olika typer av bröstcancer, säger Niklas Loman, överläkare och med i styrgruppen för projektet.
Han berättar att analyserna på proverna görs löpande och att de för vissa målgrupper, som de som testats för ärftlig bröstcancer, påverkar direkt eftersom läkarna kan sätta in en mer korrekt behandling.
– Ett stort problem i cancervården är överbehandling. Efter operation kan det vara bra prognos men man ger cytostatika för säkerhets skull. Genom våra analyser kan vi få reda på mer om de olika typerna av genförändringar och därigenom sätta in mer exakt behandling, säger Niklas Loman.
Lina Zander med en av de patienter som deltar i studien.Bild: Åsa Hansdotter
Lina Zander är forskningsjuksköterska i projektet. Hon tar prover på de patienter som ska bli opererade för bröstcancer.
– För många patienter känns det oerhört viktigt att bidra till forskningen. Kvinnorna är tacksamma för den behandling som finns idag och har insikt i att det beror på tidigare forskning, säger hon.
Hon upplever patienterna som generösa och osjälviska.
– Många vill ställa upp om det kan hjälpa någon annan och det är helt fantastiskt. Vi kan vara hur många forskare, läkare och sjuksköterskor som helst men utan patienterna går det inte att komma fram till något.
Niklas Loman menar att den stora styrkan i studien är engagemanget.
– Vi är så många inblandade i projektet. Personalen från sydsvenska bröstcancergruppen är otroligt engagerade och patienterna vill bidra och delta. Jag tycker att det är sensationellt att så många väljer att vara med.
Provtagningen kommer att pågå i ytterligare ett tiotal år och Niklas Loman är optimistisk till studiens resultat. Målet är inte att hitta nya behandlingar utan att optimera användningen av dem som redan finns.
– Det är ett successivt arbete, vi ska utvärdera, börja använda oss av våra resultat och sedan göra en uppföljningsstudie på det. Med tiden hoppas vi på att kunna identifiera gensignaturer som kan hjälpa oss att sätta in rätt behandling, säger han.
Gå till toppen